Bod directie Northwest onvoldoende

ROTTERDAM, 3 MAART. De directie van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines heeft de werknemers een aandelenbelang aangeboden van twintig procent in de onderneming en drie van de vijftien zetels in de raad van commissarissen. In ruil daarvoor moeten de vakbonden akkoord gaan met een loonoffer van 900 miljoen dollar.

De zes bij Northwest betrokken vakbonden hebben afwijzend gereageerd op de voorstellen van de directie. De bonden willen dat Wings Holding, houdstermaatschappij van Northwest Airlines, voor 900 miljoen dollar nieuwe aandelen uitgeeft aan het personeel. Daarmee zouden de werknemers een belang van 80 procent in de luchtvaartmaatschappij krijgen. Bovendien eisen de bonden vijf zetels in de raad van commissarissen.

Het voortbestaan van Northwest Airlines hangt af van een akkoord met de bonden. De Amerikaanse partner van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is sinds december in onderhandeling met de banken om een oplossing te vinden voor de slechte financiële situatie waarin de maatschappij verkeert.

Plannen van de KLM tot intensieve samenwerking met de Europese luchtvaartmaatschappijen SAS, Swissair en Austrian Airlines (European Quality Alliance), bij voorkeur geschraagd door aandelenruil of fusie, zijn door de beoogde partners niet erg enthousiast ontvangen. Gisteren liet de bestuursvoorzitter van SAS, Harald Norvik, weten dat fusie wat hem betreft geen must is. Hij ziet andere mogelijkheden voor samenwerking te komen. De KLM reageerde vanmorgen verbaasd op de uitlatingen van Norvik. Volgens een woordvoerder zijn Norvik's uitspraken “niet in de geest” van de afspraak tussen de vier maatschappijen om gedurende de periode van studie naar samenwerkingsvormen geen uitlatingen hierover te doen.