BAGRIR

Bagrir, of beghrir, zijn Marokkaanse pannekoeken met een totaal andere smaak dan de onze. Ze zijn aan de onderkant glad en zien er van boven uit als een kraterlandschap. Men eet ze in Marokko voornamelijk tussen de middag of bij de koffie en soms ook wel na zonsondergang tijdens de ramadan. Het beslag van bagrir wordt gemaakt van smeeda, lichtgele tarwebloem die minder ver uitgemalen is dan de Nederlandse bloem. Smeeda is in twee soorten - fijn en grof - in Marokkaanse winkels en op markten te koop. Marokkanen drenken hun bagrir in honing, Nederlandse zoetekauwen kunnen ook kiezen voor stroop of jam.

Voor 10-12 stuks:

30 gram verse gist

8 deciliter handwarm water

400 gram fijna smeeda

200 gram patentbloem

2 eieren

1 theelepel zout

optie: per pannekoek 10-15 gram boter en 1 volle eetlepel bloemenhoning

Verkruimel de gist in een kopje. Met 1 deciliter van het handwarme water glad roeren. Doe de smeeda en de bloem in een kom, voeg de gistoplossing, de eieren en de helft van de rest van het water toe, en klop dit alles met een mixer tot een glad beslag. Giet al kloppende het laatste water bij het mengsel en voeg het zout toe. Minstens 10 minuten blijven kloppen. Laat het beslag afgedekt 30-40 minuten rijzen. Verhit een koekepan met anti-aanbaklaag. Schep het beslag met een opscheplepel (soeplepel) in de pan en laat het oppervlak uitvloeien tot een spiegel van 18-20 centimeter doorsnee. Bij goed beslag vallen er al snel putjes in de bovenkant van de pannekoek. Bak de koek tot de onderkant lichtbruin is en de sponzige bovenkant droog. Draai hem dan een paar tellen - niet langer - om. Laat de pannekoek uitdampen. Ga zo door met de volgende exemplaren. Temper het vuur als een pannekoek te bruin dreigt te worden. Leg de koeken, paarsgewijs met de bovenkant tegen elkaar, op een stapel.

De pannekoeken kunnen opgewarmd worden in honing. Smelt hiervoor de boter en de honing in de koekepan en doop daarin de bovenkant van de pannekoeken (een voor een). Serveer ze in de al beschreven stapel of als afzonderlijke rolletjes.

    • Annelène van Eijndhoven