Baan voor WAO'er bij 6 pct bedrijven

DEN HAAG, 3 MAART. Twaalf procent van de werkgevers is bereid zich in te spannen om een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is in dienst te nemen. Van deze “positieve ondernemingen” heeft vorig jaar de helft een gedeeltelijk arbeidsongeschikte aan een baan geholpen.

Dat blijkt uit onderzoek van de FNV waarvan de resultaten gisteren zijn gepubliceerd. De vakcentrale heeft voor de studie ongeveer duizend personeelsfunctionarissen in ondernemingen en (overheids)instellingen ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers goed op de hoogte zijn van de regelingen die indienstname van gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten bevorderen. Vooroordelen tegen WAO'ers zijn echter het voornaamste struikelblok, aldus de FNV. Werkgevers scheren alle WAO'ers over één kam, waardoor potentiële kandidaten voor een functie met een WAO-achtergrond bij voorbaat kansloos zijn. De werkgevers vrezen bureaucratische rompslomp, verlaging van de produktiviteit en toename van het ziekteverzuim als ze een gedeeltelijke arbeidosngeschikte werknemer in dienst nemen.

Wanneer een werknemer in de WAO terechtkomt, moet binnenkort maximaal een boete worden betaald van een jaarsalaris. De werkgevers zullen een nog selectiever aanstellingsbeleid hanteren, zeggen de werkgeversorganisties VNO en NCW in een reactie.

Veel bedrijven spannen zich in om arbeidsongeschikte mensen aan een baan te helpen, maar vaak zonder succes - omdat het aanbod te gering is, menen de werkgeversorganisaties. “Twee jaar lang hebben we hemel en aarde bewogen om meer gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in dienst te nemen”, zegt een woordvoerder van Océ Van der Grinten (kopieerapparaten). “Zonder succes, want we konden geen mensen vinden.” Begin jaren negentig is in de CAO van Océ de afspraak gemaakt dat meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst moeten komen.