Arrestatie schippers "zwarte' matrozen

GORINCHEM, 3 MAART. De rijkspolitie te water heeft twee schippes uit Gorinchem aangehouden op verdenking van fraude met belastingen en sociale premies.

De verdachten lieten via hun bemiddelingsbureau zo'n veertig Tsjechische matrozen in de binnenvaart werken, zonder sociale premies en belastingen af te dragen. De politie kwam de fraude op het spoor toen in april vorig jaar enkele schippers meldden dat Tsjechische matrozen zonder monsterboekje werkten. Het bureau ontving achthonderd Duitse mark per geleverde werknemer en betaalde driehonderd mark salaris. Hoe hoog het bedrag van niet betaalde premies en belastingen is, is volgens een woordvoerder van de politie nog onbekend. De politie sluit niet uit dat het bedrag wordt verhaald op de schippers waar de Tsjechen werkten, wanneer het bemiddelingsbureau failliet blijkt te zijn.