Anti-cyclisch handelen in cyclische waarden

Voorzitter J. Pennings van Océ van der Grinten beschikt naar eigen zeggen over een van de meest secure conjunctuurbarometers die er zijn: Océ's omzet in tekenkamermaterialen. Elk bedrijf waarvan de produkten het begin vormen van een keten van activiteiten van derden, merkt als eerste dat zijn afnemers de toekomst meer of minder zonnig tegemoet zien. Dat geldt voor leveranciers van kantoorapparatuur als Océ en Samas, die de kantoren inrichten waar de marketeers, ontwerpers en verkoopafdelingen in het bedrijfsleven nieuwe plannen uitbroeden. Dat geldt ook voor bedijven als Akzo, veelal producenten van fabrikaten waarop de afnemers hun eigen produkten baseren, of concerns als Begemann, die de kapitaalgoederen vervaardigen die anderen nodig hebben voor hun produktie.

Dergelijke cyclische fondsen gedragen zich op de effectenbeurs als een graadmeter van de toestand van de economie. Vorig jaar maakte ons land, althans in de hoofden van de waarnemers, een zeer scherpe omslag door van de economische conjunctuur. Dat was het beste te zien aan de cyclische aandelen. De CBS-index voor industriefondsen, waarin de cyclische aandelen zijn vertegenwoordigd, steeg in de eerste helft van vorig jaar sneller dan de totale index. Na de zomer daalden de industriële fondsen echter zo snel, dat zij het jaar ver onder het CBS-gemiddelde bendigden.

Dit betekent wel dat de belegger ook extra profiteert wanneer hij met gevoel voor timing zijn geld steekt in cyclische waarden. De beleggingsonderzoekers van ABN Amro hebben de conjunctuurgevoeligheid van de Nederlandse beursfondsen op een rij gezet.

Stork, Volmac en KLM reageren volgens de onderzoekers het sterkst op bewegingen van de economische conjunctuur. Wie er van overtuigd is dat het economisch onheil spoedig over zal zijn, kan volgens de bank daarvan het best profiteren met dergelijke aandelen. Bovengemiddeld cyclische fondsen zijn volgens ABN Amro ook onder meer Hunter Douglas, Begemann, Nedlloyd, Hoogovens, Samas, Telegraaf, Randstad, Océ, VNU, en Akzo. Wie liever op zeker speelt doet er het beste aan zijn geld te steken in aandelen als Bols, Wessanen, Wolters Kluwer en Ahold, waarvan wordt verwacht dat ze hoe dan ook marktconform presteren en daarmee ook een graantje meepikken van economisch herstel.

    • Maarten Schinkel