Alternatief boekenballetje

AMSTERDAM, 3 MAART. Op het moment dat dinsdagavond 9 maart de Amsterdamse Stadsschouwburg de deuren opent voor het jaarlijkse Boekenbal, zal op een steenworp afstand in de hoofdstedelijke kunstenaarssociëteit De Kring eveneens een schrijversfeest losbarsten, het Passatempo mini-biobal. Althans zo noemt de organisator, de Amsterdamse uitgever Jan Mets, deze aan biografiën gewijde “vrolijke literaire gebeurtenis” . In de Kring-circulaire echter wordt gesproken van het Passatempo mini(boeken)bal.

"Biobal' of -een alternatief- boekenbal? Volgens Mets is er geen sprake van een anti-boekenbal-feest, zoals sommigen in de hoofdstad beweren. Directe aanleiding is, zegt hij, de presentatie van vier nieuwe deeltjes in de door hem uitgegeven Passatempo mini-biografieënreeks, een door Mets uitgegeven serie korte levensbeschrijvingen van bekende figuren. Deze keer is het de beurt aan de Nederlandse schrijfster Renate Rubinstein, de Amerikaanse altsaxofonist Charlie Parker, de bijbelse Koning David en de vroegere keizer van Ethiopië Haile Selassie. Tijdens het feest op de Kring, dat door drie muziekensembles wordt opgevrolijkt, zal uit de desbetreffende werken worden voorgelezen door de auteurs Paul Damen, Bert Hiddema, Daphne Meijer en Serge van Duijnhoven. “De boekenweek staat immers in het teken van de biografie”, aldus Mets. Tevens zal 's avonds het boek Een Helleveeg van Martin van Amerongen ten doop worden gehouden, een bundeling van colums die hij schreef voor NRC Handelsblad.

Mets geeft wel toe dat het feest niet helemaal toevallig gelijk valt met het officiële Boekenbal. Als uitgever werd hij door veel van zijn schrijvers gebeld met de vraag of hij toegangsbewijzen voor het Boekenbal kon leveren. “Dat kon ik niet”, zegt Mets, “want ik ben geen lid van de CPNB en dan krijg je geen kaartjes toegestuurd. Toen ik al die telefoontjes kreeg, dacht ik: waarom organiseren we zelf niet iets.”

De CPNB heeft voor het Boekenbal een beperkt aantal kaartjes beschikbaar, die worden verdeeld over literaire auteurs, pers, uitgevers en boekverkopers en vertegenwoordigers van de overheden. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk auteurs uit te nodigen, die meestal worden voorgedragen door de uitgevers. Omdat de ruimte beperkt is, kunnen voor het voorprogramma slechts 400 uitnodigingen worden verstuurd, daarvan gaat ongeveer de helft naar auteurs.