14.000 documenten gestolen; Honderden valse rijbewijzen weer opgespoord

ROTTERDAM, 3 MAART. Zevenhonderdvijftig uit gemeentehuizen gestolen blanco rijbewijzen, verblijfsvergunningen en paspoorten zijn vorig jaar bij controle onderschept.

Een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft dit vanmorgen bevestigd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie zijn uit gemeentehuizen in totaal 14.400 blanco documenten gestolen, waaronder “een paar honderd” verblijfsdocumenten.

Met de ontvreemde documenten, voornamelijk rijbewijzen, wordt onder andere bij banken, postkantoren en andere financiële instellingen geprobeerd persoonlijke leningen af te sluiten of kredieten te verkrijgen. Uit cijfers van de Recherchedienst Betalingsverkeer blijkt dat is geprobeerd met de documenten enige tientallen miljoenen guldens te innen. Ook duiken de documenten op bij internationale "mensensmokkel' of bij het huren van auto's.

De documenten konden worden opgespoord door gebruikmaking van het Verificatie Informatiesysteem (VIS). In dit systeem zijn alle gestolen blanco paspoorten, rijbewijzen en toeristenkaarten ingevoerd. Het systeem is ontwikkeld door de Recherchedienst Betalingsverkeer, de vroegere postale recherche, in nauwe samenwerking met de CRI en de stichting Bureau Kredietregistratie. Sinds april 1991 is het VIS ingevoerd.

Het computersysteem is 24 uur per dag door de politie en het bankwezen te consulteren. De invoering van het VIS heeft volgens de recherchedienst vooral preventief gewerkt. In financiële kringen is het aantal aanbiedingen van blanco gestolen documenten drastisch gedaald. Er zijn in totaal 2.400 controlepunten. “Particuliere ondernemers hebben echter geen toegang tot dit systeem”, aldus de woordvoerder van de CRI.

“Wanneer iemand zich voor het aanvragen van een lening legitimeert met een gestolen document kunnen we dat meteen zien”, aldus de woordvoerder. “Tachtig procent van die verblijfsdocumenten is geregistreerd”, aldus de woordvoerder van Justitie. De stichting BKR coördineert de informatie uit het VIS voor banken en andere financiële instellingen.