Zorgen PSV over waardedaling Vanenburg

EINDHOVEN, 2 MAART. Manager Kees Ploegsma van PSV herhaalde het gisteren nog maar eens. Toen hij in 1989 met Gerald Vanenburg een contract "voor het leven' afsloot werd bovendien de afspraak gemaakt dat er te praten viel als de specialist van de schijnbeweging na twee of drie jaar alsnog weg wilde. In zijn achterhoofd had Ploegsma op dat moment de aanlokkelijke gedachte dat er dan wel een enorme transfersom op tafel zou komen. Of daar momenteel nog sprake van kan zijn, valt te bezien. Twaalf miljoen wilde AS Roma vier jaar geleden voor de rechtermiddenvelder uittrekken. Nu is hij nog niet eens de helft waard.

Als geen ander deelt Vanenburg al maanden in de malaise bij PSV. De afgezette vaandeldrager, die zijn laatste restje zelfvertrouwen kwijtraakte toen hij zijn aanvoerdersband moest overdragen aan Adri van Tiggelen, lijkt bevangen door faalangst en maakt wekelijks een hulpeloze, verkrampte indruk.

Gerald Vanenburg, vier jaar geleden na het vertrek van Ruud Gullit en Ronald Koeman geafficheerd als de nieuwe leider van PSV, wordt vrijdag 29 jaar. Een leeftijd waarop menige profvoetballer nog een keer een financiële slag wil slaan.

Over twee jaar is Vanenburg transfervrij en dat maakt het ook voor PSV weer aantrekkelijk om hem nu van de hand te doen. Er ligt een contract in de brandkast dat hem tot 1 juli 1997 aan de Eindhovense club bindt. Naar verluidt is Vanenburg tot die tijd verzekerd van een jaarlijks salaris van ruim anderhalf miljoen bruto. Na 1997 treedt er een overeenkomst in werking dat de verbintenis een levenslang karakter heeft gegeven. Voor een aanzienlijk lager salaris, maar weg hoog genoeg om er behoorlijk van te kunnen leven, kan hij onbeperkt in dienst blijven van PSV c.q. Philips. Maar in Italië worden de miljoenen in een keer uitbetaald. Vanenburg gaf verder vorig seizoen al te kennen dat de sportieve uitdaging om ooit nog eens in de Serie A te spelen hem wel aansprak en dat speelt nu ook weer een rol.

Manager Kees Ploegsma had tot twee keer toe al een afspraak met Genoa, de club van John van 't Schip die gisteren zijn trainer Gigi Maifredi op de keien zette. Beide keren zegden de Italianen op het laatste moment af. Eenmaal wegens het slechte weer, de andere keer werd hinderlijke publiciteit als reden opgegeven. Genoa zou Van 't Schip, die als bankzitter doodongelukkig is in de havenstad, willen ruilen voor Vanenburg.

Aanvankelijk leek PSV geen interesse te hebben in een dergelijke deal. Gisteren liet manager Kees Ploegsma dit in het midden. “Laten we nu eerst eens praten. Het is me nog niet duidelijk in hoeverre de interesse reikt van die club.” Het lijkt er veel op dat makelaars langs de deuren van de clubs in Serie A lopen te leuren met Vanenburg. In dit geval gaat het om "Ploon' Konijnburg en Bob Heerkens. De laatste was jarenlang de zaakwaarnemer van Vanenburg en kent dus precies zijn wensen. De PSV'er heeft zijn belangen sinds eind vorig jaar echter toevertrouwd aan Rob Jansen van de spelersvakbond VVCS.

Ploegsma wilde gisteren geen verband leggen tussen de transferperikelen en de vormcrisis van Vanenburg. “Dat kan en mag de oorzaak niet zijn. Gerald loopt toch al twaalf jaar mee in het voetbalcircus. Waar het dan wel aan ligt? Leg mij het maar eens uit. Hij zit in een enorm dal. Maar het is in elk geval geen kwestie van onwil.” Dat kan trainer Hans Westerhof beamen. “Je kunt hem geen gebrek aan trainingsinzet verwijten. Op De Herdgang komt hij eerder dan wie ook uit de kleedkamer. En hij gaat ook nog eens langer door. En dan geeft hij nog eens aan hoeveel extra trainingsarbeid hij wil doen.”

Aan de vooravond van de ontmoeting met IFK Göteborg voor de Champions League, de competitie die moet leiden tot de finalisten van de strijd om de Europa Cup voor landskampioenen, staat Westerhof voor een dilemma. Moet hij Vanenburg morgen op de bank zetten - en dat zou gezien zijn vorm gerechtvaardigd zijn - of moet hij hem net als het hele elftal een kans gunnen zich te revancheren voor alle wanprestaties van de afgelopen weken? Bovendien komt hij dan ook in de etalage te staan. Westerhof: “Ik kies dan toch voor het sportieve aspect. Met Ploegsma zit ik wat dat betreft op een lijn. Het gaat om een andere afweging. Waar heeft hij momenteel het meeste baat bij: aan het vertrouwen van de trainer of rust? Misschien maak je Gerald kapot door hem nu op de bank te zetten. Aan de andere kant kun je zeggen, help je hem er wel mee om hem te laten spelen? Maar ik heb ook nog eens te maken met een gebrek aan alternatieven.”

Om dat probleem in de toekomst zoveel mogelijk te beperken zal PSV zich deze zomer zeker versterken. De onderhandelingen met de Zweed Klas Ingesson, die 2,8 miljoen gulden moet kosten, zijn mogelijk binnen twee weken afgerond. De ex-speler van IFK Göteborg kan voor drie jaar tekenen in Eindhoven, maar er moeten nog enkele financiële rimpels worden gladgestreken met John Cordier, de gewezen eigenaar van zijn huidige werkgever KV Mechelen die nog wel de spelers "bezit'. Westerhof ziet in de fysiek sterke Ingesson een ideale versterking op het middenveld, achter de spitsen Romario en Kieft. Met de Skandinaviër in het elftal kan Popescu zich volledig gaan toeleggen op zijn rol als libero.

Ploegsma sluit niet uit dat PSV nog een speler aantrekt. Hoewel de Brabantse ploeg nu al kansloos lijkt in Poule B van de Champions League, is er dankzij de kwalificatie bij de top acht van Europa een potje van enkele miljoenen ontstaan om te investeren. Aan de andere kant lijkt PSV te willen bezuinigen op salarissen. De landskampioen heeft de duurstbetaalde voetballers van Nederland. Het bestuur is echter van plan een aantal aflopende contracten bij te stellen. Om die reden zal bij het arbeidsbureau een ontslagaanvraag voor de betrokken spelers worden ingediend. Van zeventien spelers onder wie Heintze, Koeman, De Ron, De Jong (uitgeleend aan FC Groningen) en Kalusha lopen de verbintenissen dit seizoen af.

    • Erik Oudshoorn