Winst van Polygram 13 procent hoger

ROTTERDAM, 2 MAART. Platenmaatschappij en entertainmentgroep Polygram heeft in 1992 en winst geboekt van 506 miljoen gulden, 13 procent meer dan in 1991. De omzet steeg met 5 procent tot 6.617 miljoen gulden.

Polygram stelt een dividend voor van 0,65 gulden per aandeel. Over 1991 werd een dividend van 0,60 gulden uitgekeerd. De omzetstijging werd getemperd door veranderingen in de valutakoersen. Zonder waardeverminderingen van de dollar, het Britse pond en de lire zou een omzetstijging van 9 procent zijn gerealiseerd, vergeleken met 5 procent nu.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Polygram is voor 20 procent beursgenoteerd en voor het overige deel in handen van Philips. Het Eindhovense concern zal donderdag de cijfers publiceren.

Aan de afzet van de maatschappij zijn de verschuivingen op de markt voor zogenoemde geluidsdragers duidelijk af te lezen. Polygram verkocht in aantallen gerekend 13 procent meer compact discs dan in 1991. Daarentegen verminderde de afzet van cassettes met 11 procent en die van grammofoonplaten met 60 procent.

De drie klassieke labels - Decca/London, Deutsche Grammophon en Philips Classics - bleven wat betreft omzet achter bij 1991. Het bedrijf had vorig jaar geen grote publiekstrekker onder het klassieke repertoire. Goede resultaten werden geboekt met "The essential Kiri' en de Hollywood Bowl Orchestra met "The King and I'.

De popverkopen stegen met 3 procent. De absolute topper uit de popartiestenstal was Billy Ray Cyrus. Van zijn debuutalbum "Some gave all' werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Cyrus bezorgde Polygram ook de twee best verkochte video's. In totaal werden van 24 popalbums meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Tot de bestsellers behoorden onder andere Lionel Richie (Back tot Front), Def Leppard (Adrenalize), Bon Jovi (Keep the Faith).

Polygram heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in de produktiecapaciteit voor cd's, een groter belang genomen in een Japanse onderneming en geld gestoken in de uitbreiding van de activiteiten op filmgebied. Op 1 januari werd een cd-fabriek van Philips in de Verenigde Staten overgenomen. In Nederland begon Polygram een fabriek voor dcc, de digitale compact cassette, opvolger van de traditionele analoge muziekcassette. Voor 45 miljoen gulden verwierf Polygram het resterende 35 procentsbelang in het Japanse Nippon Phonogram en werd het aandeel in Polydor vergroot van 74,6 tot 89,6 procent.

In juli verwierf Polygram 51 procent in de onafhankelijke filmproductiemaatschappij Interscope. Voor het belang werd 35 miljoen dollar neergelegd. Bovendien sloot Polygram een overeenkomst met de nieuwe maatschappij van Jody Foster, Egg Pictures. Polygram zal een deel van de nieuwe films van Foster financieren.

Op het gebied van filmdistributie bundelde Polygram zijn krachten met die van Universal Pictures. Gezamenlijk hebben ze Gramercy Pictures opgericht, verantwoordelijk voor de distributie en marketing van films die door de partners worden gemaakt. Dit jaar wil Gramercy negen films uitbrengen. De filmactiviteiten zijn gebundeld in Polygram Filmed Entertainment, dat het jaar met een bescheiden verlies heeft afgerond.