Wethouder Den Haag stapt op

DEN HAAG, 2 MAART. De Haagse wethouder van financiën en cultuur, A. van den Berg (VVD), treedt volgende week donderdag af. Aanleiding vormen de financiële problemen bij het Gemeentemuseum. Van den Berg wordt opgevolgd door mevrouw L. Engering, die nu nog fractievoorzitter van de VVD in de raad is. De fractie heeft daar gisteravond toe besloten. Engering maakt sinds 1982 deel uit van de Haagse gemeenteraad.

Van den Berg acht zich “verantwoordelijk” voor het ontstaan van de tekorten bij het museum, die in 1991 en 1992 tijdens het bewind van R. Fuchs - inmiddels directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam - opliepen tot circa 3,9 miljoen gulden. Het jaarlijks budget van het museum bedraagt 12 miljoen.

Van den Berg zei gisteravond bij de bekendmaking van haar aftreden dat ze tot haar stap gekomen is het oog op de “geloofwaardigheid van de politiek”. Zij neemt wel de bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar niet “de schuld” van de tekorten op zich. De wethouder zei dat uit een onderzoeksrapportage over anderhalve week zal blijken dat ze tot voor kort niet op de hoogte was van de financiële problemen. Vorige week verklaarde ex-directeur Fuchs van het Gemeentemuseum dat hij de laatste jaren verscheidene malen had gewaarschuwd voor groeiende tekorten. Ook Fuchs achtte zich zelf “verantwoordelijk maar niet schuldig”.

Van den Berg zegt teleurgesteld te zijn in Fuchs. Volgens haar toonde de ex-directeur van het Gemeentemuseum de afgelopen week “een gebrek aan schaamte” over de tekorten. Zij acht hem “eveneens” verantwoordelijk. “Dan past enige schaamte. Ik heb dat node gemist”, aldus de wethouder, die haar functie pas neerlegt nadat ze zich volgende week donderdag in de gemeenteraad heeft verantwoord voor de gang van zaken, wanneer de rapportage over de totstandkoming van de tekorten gereed is.

De fractie van Groen Links in de Haagse gemeenteraad heeft laten weten dat niet alleen Van den Berg, maar alle VVD-wethouders moeten vertrekken.