Voorlopig verlies NEC becijferd op 43 miljard yen

Het Japanse elektronica-concern NEC becijfert het voorlopige verlies over het boekjaar dat op 31 maart zal eindigen, op 43 miljard yen (666 miljoen gulden). De onderneming leidt voor het eerst sinds negentien jaar verlies.

In het vorige boekjaar 1991/1992 werd nog een winst gemaakt van 15,2 miljard yen (235 miljoen gulden). Het verlies is volgens Nec vooral te wijten aan de flauwe binnenlandse markt in computers en halfgeleiders.

In november begrootte het concern nog een geconsolideerd verlies van negen miljard yen (140 miljoen gulden) en een bedrijfsresultaat voor belastingen van ongeveer 10 miljard yen (155 miljoen gulden). Nu verwacht NEC dat de omzet in het lopende boekjaar op 3,62 biljoen yen (56,1 miljard gulden) zal uitkomen na een eerdere raming van 3,78 biljoen yen (58,6 miljard gulden). De omzet in het vorige boekjaar bedroeg 3,77 biljoen yen (58,4 miljard gulden).

Volgens analisten is NEC harder getroffen dan andere elektronicaconcerns, onder meer omdat de divisie consumentenelektronica Home Electronics, zeer slecht heeft gedraaid. Deze divisie produceert onder meer faxapparaten, personal computers en videospellen. Vorig jaar werd als al eerste in Japan gestopt met produktie van videorecorders, omdat daarmee geen winst meer werd behaald.