RDM doet studie naar behoud Energiesystemen

ROTTERDAM, 2 MAART. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) zal alsnog onderzoeken of het mogelijk is haar afdeling Energiesystemen open te houden.

Dit is gisteren tussen de RDM-directie en de vakbonden afgesproken, tijdens een eerste onderhandelingsronde over de reorganisatieplannen van de werf.

De RDM-directie heeft toegezegd het onderzoek in nauwe samenwerking met de bonden en met inschakeling van externe deskundigen te verrichten. Vorige maand presenteerde de directie een reorganisatieplan waarbij het personeelsbestand van de werf bijna zou worden gehalveerd: 500 van de 1.200 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Ook de afdeling Energiesystemen, die onder andere drukvaten voor de (petro-)chemische industrie maakt, zou worden opgeheven.

De vakbonden staan niet afwijzend tegenover een reorganisatie maar opponeren fel tegen sluiting van de afdeling Energiesystemen. Ze vrezen dat RDM dan nauwelijks nog kansen heeft op voortbestaan omdat er van de kant van Defensie voorlopig geen orders meer te verwachten zijn. Binnenkort levert RDM de vierde en laatste onderzeeër in de Walrus-klasse af aan de Koninklijke Marine.

Volgens de vakbonden is bij de afdeling Energiesystemen belangrijke kennis opgebouwd, die het bedrijf kan helpen bij de omschakeling van militaire naar civiele produktie. RDM zou mogelijk een belangrijk aandeel kunnen krijgen in de orders voor modernisering van Nederlandse raffinaderijen, waarmee de komende jaren miljarden guldens zijn gemoeid. Bij de presentatie van haar reorganisatieplan, vorige maand, zei de RDM-directie nog dat de afdeling Energiesystemen niet kan concurreren met Japanse bedrijven die dezelfde produkten maken. Maar de bonden vinden dat RDM niet bij voorbaat moet capituleren, maar juist de strijd met de concurrenten moet aanbinden. Ze verwijten de directie op dit punt slecht beheer.

Gistermiddag demonstreerden enkele honderden vakbondsleden op het fabrieksterrein in Rotterdam-Zuid tegen het reorganisatieplan van de RDM-directie. J. Vermeulen, bestuurder van de Industriebond FNV, overhandigde RDM-directeur J. Schaap een petitie waarin het plan werd afgewezen, en een gatenkaas waarmee werd gesymboliseerd hoe de bonden de reorganisatie beoordelen. Op spandoeken lieten de demonstranten ook nog eens hun ongenoegen blijken over het kabinetsbeleid om RDM niet toe te staan onderzeeërs voor Taiwan te bouwen.