"Philips net als Oranje: ze komen steeds terug'

“Het aandeel Philips is net als het Nederlands voetbaleftal: ze komen elke keer terug”, riep vanmorgen een beurshandelaar door de telefoon. Na een verontrustend krantebericht over een verlies over '92 van een miljard gulden daalde de koers van Philips vanmorgen aanvankelijk tot onder de twintig gulden, bij hoge omzetten. Maar tegen het middaguur klom de koers van het elektronicaconcern weer terug naar de slotkoers van gisteren (20,90 gulden).

"Flippen' noteerden om 12.00 uur 20,30 gulden. De drukke handel in Philips leidde ertoe dat op dat tijdstip ruim 1,5 miljoen aandelen via de Amsterdamse beurs waren omgezet.

De grote effectenhuizen en de institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) klampten zich vast aan hun hoop op het bedrijfseconomische herstel van de elektronicagigant. Philips-beleggers moeten wel omdat velen nog steeds op een groot verlies staan. In 1992 daalde de koers van hun aandeel 33 procent. Wie verkoopt legt zich er bij neer dat hij dat koersverlies nooit meer terug krijgt.

De grote beleggers hechten graag geloof aan opinies zoals die van het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs dat erop wijst dat het koersverloop van Philips een sterke overeenkomst vertoont met die van de dollar. Volgens gegevens van Goldman Sach is Philips het op drie na meest dollargevoelige Nederlandse beursfonds. “Philips is een klassiek vroeg-cyclisch aandeel.” Een cyclisch aandeel is gevoelig voor het op- of neergaan van de economische conjunctuur.

In 1981, aan het einde van een periode van economische malaise, boekte Philips een winstdaling van 40 procent. Desondanks wist het concern het jaar toch af te sluiten met een koerswinst van 36 procent in een verder slappe beurs, dankzij de hogere dollar en aankondiging van kostenreducties. De dollarkoers steeg in 1981 met 17 procent.

De koers van Philips-dochter Polygram daalde vanmorgen licht, ondanks goede jaarcijfers. De muziekgroep die gisteren sloot op 46,50 gulden, was omstreeks het middaguur vier dubbeltjes lager. Handelaren schreven de koersdaling grotendeels toe aan het hardnekkige gerucht dat Philips zou overwegen een tranche van zijn 80 procents belang in Polygram te verkopen.