PASTA MET MOSSELEN IN 'T GROEN

Pasta met mosselen wordt meestal gegeten in combinatie met tomatensaus. In deze versie blijft de tomaat achterwege en wordt de fijne smaak van de mosselen bescheiden aangezet met wat knoflook en peterselie. De toevoeging van flintertjes aardappel is verrukkelijk en doet niets af aan de frisheid van het gerecht. Het kleine beetje boter bij het afmaken van het gerecht is eigenlijk een aai voor de aardappel maar kan ook achterwege worden gelaten of worden vervangen door een scheutje "rauwe' (onverhitte) olijfolie.

Voor 4 personen:

1 kilo verse mosselen

1 deciliter droge witte wijn

4 middelgrote aardappelen (vastkokers)

400 gram korte groene pasta (of andere korte pasta)

2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes

2 deciliter olijfolie

4 eetlepels fijngesneden peterselie

1-2 eetlepels boter (facultatief)

zout en versgemalen peper

400 gram korte groene pasta (of andere korte pasta)

Spoel de mosselen in koud water en verwijder geopende exemplaren. Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van 1/2 centimeter dik en snijd de plakjes kruislings in kwarten. Breng de mosselen met de wijn in een gesloten en ruime pan op hoog vuur aan de kook. Schud de mosselen regelmatig om en kook ze tot de schelpen zich openen. Haal de mosselen uit hun schelp en gooi dichte exemplaren weg. Zeef het kookvocht en bewaar dit. Kook de pasta met de aardappelflinters samen in ruim kokend en gezouten water (tenminste 4 liter) bijtgaar in circa 10 minuten. Verwarm intussen in een ruime pan (waar straks ook de gekookte pasta ingaat) de olie en laat hierin op laag vuur de knoflook lichtgeel kleuren. Giet de pasta af door een vergiet, schud het aanhangend kookwater snel weg en doe de natte pasta en aardappelflinters bij de geurige olie. Roer alles even door de olie en voeg dan 2 deciliter van het mosselkookvocht toe met de peterselie en de mosselen. Draai het vuur iets hoger, schep alles goed om en breng de pasta op smaak met zout en peper naar wens. Warm de pasta even door en laat tegelijkertijd al roerend de boter in de pasta wegsmelten. Meteen serveren in voorverwarmde diepe borden.

    • Florine Boucher