Nieuwe fragmenten Squidgy-tape bederven eerste solo-optreden Di

LONDEN, 2 MAART. Het eerste solo-optreden van Diana, de prinses van Wales, als koninklijk ambassadrice voor Groot-Brittannië is bij voorbaat bedorven. De aankomst van de prinses in de bergstaat Nepal vanmorgen wordt overschaduwd door de publikatie van nieuwe stukjes van de "Squidgy-tape' in Australië. Dit is de opname van een telefoongesprek dat prinses Diana op oudejaarsavond 1989 op het koninklijk buiten Sandringham voerde met de autohandelaar James Gilbey.

De Britse schandaalpers was al langer op de hoogte van de inhoud van deze fragmenten, maar publiceerde ze pas vandaag. Het schadelijkst voor Diana's kansen om ooit nog koningin te worden is de suggestie in het gesprek dat Diana bang is dat ze zwanger is - en dan bij implicatie niet van prins Charles, maar van Gilbey.

De publikatie van de nieuwe fragmenten, juist aan de vooravond van het bezoek van de prinses aan Nepal, kan haast niet toevallig zijn, zo wordt hier gespeculeerd. Verschillende commentaarschrijvers dringen er bij de regering op aan een einde te maken aan “de oorverdovende stilte over dit onderwerp” uit Whitehall en een onderzoek in te stellen naar het hoe en waarom van de afgeluisterde telefoongesprekken van het prinselijk paar. Prins Charles heeft een soortgelijke vernedering ondergaan door publikatie van een afgeluisterd telefoongesprek met zijn vriendin, Camilla Parker-Bowles, uit dezelfde periode.

Onder andere de regeringsgezinde Daily Express schrijft vandaag dat er nu niemand meer is die gelooft dat de zogenoemde Squidgy-tape (naar Gilbey's koosnaampje voor Diana) toevallig is afgeluisterd en opgenomen door een gepensioneerde bankmedewerker, zoals eerst werd gesuggereerd. Het Australische televisiestation ABC dat de niet eerder gehoorde fragmenten uitzond, zei dat het het bandje had ontvangen van “een anonieme bron in Groot-Brittannië die geen geld ontvangen heeft en die niet handelde met een politiek motief”.

Het kamp van prins Charles heeft onmiddellijk laten lekken dat de prins de nieuwe publikaties in Australië over het veronderstelde liefdeleven van zijn van hem gescheiden levende echtgenote betreurt. De angst dat de prins beschuldigd zal worden van ondermijning van Diana op afstand zit er duidelijk in.

Overigens heeft prins Charles laten bekendmaken dat hij stopt met het polospelen op topniveau. De officiële verklaring is dat hij te oud (44) wordt en dat hij al een keer zijn arm heeft gebroken. Maar de stap geeft hem de gelegenheid te breken met zijn polomanager, majoor Ronald Ferguson, de vader van Sara, de duchess of York. Die is twee jaar geleden betrapt bij het bezoek aan een bordeel en is nu opnieuw in opspraak gekomen door een boek waarin zijn laatste vriendin hem te kijk zet als een pathetische oude man met een overdreven hang naar buitenechtelijke relaties.

    • Hieke Jippes