Nedstaal wacht in spanning over voortbestaan

ROTTERDAM, 2 MAART. Nedstaal, fabrikant van staaldraad in Alblasserdam, wacht met spanning op een beslissing van het Duitse moederconcern Thyssen over het voortbestaan van de Nederlandse dochter. De directie van Nedstaal gaat er van uit dat het bedrijf kan blijven doordraaien maar verwacht in de komende 2 tot 2,5 jaar wel een verdere personeelsvermindering van 960 naar 800 man. Dit heeft adjunct-directeur J. Glimmerveen van Nedstaal vandaag desgevraagd meegedeeld.

Het zwaar verlieslijdende staalconcern Thyssen zal in het kader van een ingrijpende reorganisatie een van zijn drie lokaties voor de fabricage van staaldraad sluiten. Binnen enkele weken wordt een beslissing verwacht. Er zijn aanwijzingen dat in ieder geval niet Nedstaal maar mogelijk een lokatie in het Duitse Krefeld zal sneuvelen.

Nedstaal zit evenals de rest van de Europese staalindustrie in de verliezen. In het in oktober afgesloten boekjaar was het netto verlies volgens directeur Glimmerveen 13 miljoen gulden. Ook voor het lopende jaar wordt weer een negatief resultaat verwacht.

Om de produktie te verminderen heeft Nedstaal werktijdverkorting aangevraagd voor zes weken. Verder heeft de directie de bonden voorgesteld af te zien van een dertiende maand voor het personeel, uitstel van de eventuele CAO-loonsverhoging tot oktober. De bonden vinden evenwel dat de werknemers de laatste jaren al genoeg hebben ingeleverd. Ze zijn wel bereid tot uitstel van de loonsverhoging maar alleen indien het voortbestaan van Nedaatal door moeder Thyssen wordt gegarandeerd, zegt bestuurder P. Hendriks van de Industrie- en voedingsbond CNV.

De afgelopen jaren is het aantal werknemers bij Nedstaal door afslankingsoperaties al met circa 200 verminderd.

Staalgigant Thyssen (inmiddels gefuseerd met Krupp) tot 1995 zeker 8000 van de in totaal 58.000 banen schrappen. Het concern overweegt een van de hoogovencomplexen in het Roergebied volledig te sluiten met het oog op de oplopende verliezen.