John Demjanjuk gaat in hongerstaking

TEL AVIV, 2 MAART. John (Ivan) Demjanjuk, de man die door een Israelische rechtbank ter dood is veroordeeld omdat hij "Ivan de Verschrikkelijke' - de beul uit het concentratiekamp Treblinka - zou zijn, is gisteren een driedaagse hongerstaking begonnen. De actie is een protest tegen het uitblijven van een uitspraak van het Hooggerechtshof over het ingediende hoger beroep tegen het doodvonnis, in juni 1992. Demjanjuk houdt vol dat er sprake is van een persoonsverwisseling.

Tijdens een persconferentie in Jeruzalem vroeg Yoram Sheftel, de verdediger van Demjanjuk, zich gisteren af waarom het Hooggerechtshof niet tot een snelle uitspraak komt. “Iedere jury in het Westen zou er niet langer dan een uur voor nodig hebben”, zei hij. Het hoger beroep van Demjanjuk tegen het doodvonnis is gebaseerd op nieuw door Sheftel opgediept materiaal uit KGB-archieven waaruit zou blijken dat "Ivan de Verschrikkelijke' Ivan Marchenko was en niet de nu veroordeelde John (Ivan) Demjanjuk. Tijdens de persconferentie liet Sheftel een foto zien van Ivan Marchenko, die volgens Sheftel het “echte monster van Treblinka is”.

Sheftel zei dat hij de persconferentie had belegd om het Hooggerechtshof onder druk te zetten de beslissing over het hoger beroep niet langer uit te stellen. “Hoe is het mogelijk dat de districtsrechtbank slechts twee maanden nodig had om Demjanjuk in een vonnis van 444 bladzijden naar de galg te sturen terwijl het Hooggerechtshof slechts hoeft te beslissen over nieuw bewijsmateriaal van kampbewakers die de schuld van Demjanjuk in twijfel trekken”, vroeg Sheftel zich af.

De advocaat zei de indruk te hebben dat de rechterlijke macht “heel blij zal zijn indien Demjanjuk morgen zal sterven”. Radio Israel haalde gisteren kringen rondom de openbare aanklager aan die beweren dat er nog steeds een kans bestaat dat materiaal wordt gevonden waaruit zonneklaar zal komen vast te staan dat John Demjanjuk wel degelijk "Ivan de Verschrikkelijke' is.