Israel blokkeert Gazastrook na moordaanslag

TEL AVIV, 2 MAART. Op last van de Israelische premier Yitzhak Rabin, in zijn capaciteit van minister van defensie, is de Gaza-strook vannacht voor onbepaalde tijd van Israel afgegrendeld.

Dit besluit werd genomen nadat gisterochtend een 19-jarige Palestijn uit Gaza in Tel Aviv twee Israeliërs met messteken vermoordde en negen verwondde van wie drie met ernstig letsel in een ziekenhuis werden opgenomen.

Militaire kringen laten doorschemeren dat het aantal Palestijnen dat werkvergunningen in Israel zal krijgen drastisch wordt verminderd, hoewel de landbouw en bouwnijverheid het niet zonder Palestijnse arbeiders kunnen stellen.

Gistermiddag bleek dat de Palestijn Ziad Silmi enkele jaren met vergunnig in Israel had gewerkt maar dat zijn magnetische kaart (voor de veiligheidscontrole) twee weken geleden was verlopen. Daaruit valt op te maken dat hij door de scherpe controle bij de grenspost Erez was geslipt. Dagelijks passeren tienduizenden Palestijnen uit Gaza deze grenspost op weg naar hun werk in Israel.

Afgrendeling van de Gaza-strook voor Palestijnse arbeiders is een voortdurend terugkerende reflex van de Israelische autoriteiten om de Israelische bevolking weer een gevoel van betrekkelijke veiligheid te geven en wraakacties te voorkomen. Tijdens zijn verkiezingscampagne in de zomer van vorig jaar beloofde Rabin de Israelische bevolking in het bijzonder te zullen zorgen voor verbetering van de binnenlandse veiligheid.

Gisteren bleef de bevolking van Tel Aviv opmerkelijk rustig na het drama dat zich in een van de zuidelijke wijken van de stad had afgespeeld. Premier Rabin zei opnieuw dat er voor de Palestijnse terreur tegen Israelische burgers slechts een politieke oplossing is. Evenals de legerleiding gelooft hij niet in het afschrikwekkende effect van de afgrendeling van Gaza van Israel.

Het Israelische opperbevel is reeds lang van mening dat een dergelijke politiek de spanning in Gaza snel opvoert, hetgeen in de kaart speelt van de extremistische Palestijnse organisaties in dit overbevolkte gebied. Hoewel de Islamitische Jihad vanuit Damascus de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich heeft genomen heeft de Palestijn tegenover de politie verklaard dat hij joden wilde vermoorden omdat hij geen werk kon vinden.

Sedert het begin van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, in december 1987, zijn 48 Israeliërs door Palestijnen in Israel doodgestoken. Eén van de twee dodelijke slachtoffers van gisteren was een nieuwe immigrant uit de vroegere Sovjet-Unie. Gregory Avramov emigreerde drie maanden geleden uit Baku en was op weg naar zijn nieuwe werk in Tel Aviv. “We vluchtten uit Baku wegens de vervolging van joden daar en kwamen naar Israel om er rustig en zonder angst te kunnen leven. En nu is mijn man vermoord uitsluitend en alleen omdat hij jood is”, zei zijn vrouw Nadia gisteren. De 28-jarige kapper Natan Azaria stond op het punt zijn kapperszaak te openen toen Ziad Zilmi hem met messteken doodde.