GPA komt na mislukking opnieuw met een emissie

ROTTERDAM, 2 MAART. Guiness Peat Aviation (GPA), de Ierse leasemaatschappij van vliegtuigen, gaat aandelen uitgeven tegen de prijs van een dollar per stuk.

Dit meldde de Britse krant de Financial Times vanmorgen. GPA verkeert in financiële moeilijkheden door het inzakken van de vliegtuigmarkt en het mislukken van een aandelenemissie in de zomer van vorig jaar. Toen moesten een aandeel GPA nog twintig dollar opbrengen. Eerder in 1991 sprak het concern nog van een emissie tegen dertig dollar per stuk. Bij de nu geplande emissie hebben bestaande aandeelhouders voorrang bij de aanschaf van de stukken.

De emissie wordt door de banken als voorwaarde gesteld voor de herstructurering van de schuldenlast van GPA, die 5,5 miljard dollar bedraagt. De emissie zal het belang van de bestaande aandeelhouders sterk verwateren als zij niet intekenen. Op dit moment staan 120 miljoen aandelen uit. De nieuwe emissie brengt het totaal op 320 miljoen stuks. GPA least onder meer vliegtuigen voor Fokker.