EG wil onderzoek GATT naar staalheffingen door VS

BRUSSEL, 2 MAART. De Europese Commissie wil dat de GATT (Algemene Overeenkomst voor Tarieven en Handel) zich buigt over de invoerbeperkingen die door de VS zijn opgelegd aan Europese producenten van staalprodukten. De VS gingen eind januari van dit jaar over tot anti-dumpingmaatregelen, na klachten van de Amerikaanse staalindustrie over oneerlijke prijsconcurrentie.

Onder de Europese producenten, die getroffen zijn door de maatregelen horen concerns in Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. De Britse industrie heeft met een Amerikaans invoertarief van 109 procent het zwaarst te lijden.

De EG wil dat wordt onderzocht of de Amerikaanse anti-dumpingmaatregelen in strijd zijn met de door de GATT opgestelde regels voor de internationale handel. Europees commissaris Leon Brittan zei vanmorgen dat zowel de procedure als de zwaarte van de Amerikaanse maatregel worden onderzocht. Delegaties van de EG en de VS hebben inmiddels in Genève overleg gevoerd over de kwestie. (Reuter)