Drie Vietnamese soldaten ontdekt in Cambodja

PHNOM PENH, 2 MAART. De vredesmacht van de Verenigde Naties in Cambodja (UNTAC) heeft gisteren toegegeven dat drie Vietnamese militairen in strijd met de internationale akkoorden na de terugtrekking van het Vietnamese leger, drieëneenhalf jaar geleden, in Cambodja zijn gebleven.

Het is voor het eerst dat in Cambodja achtergebleven Vietnamese militairen zijn ontdekt. De maoïstische Rode Khmer weigert sinds juni vorig jaar verder mee te werken aan de uitvoering van het VN-vredesplan uit 1991, omdat nog steeds een groot aantal Vietnamese militairen in het Cambodjaanse leger zou dienen. De Rode Khmer kon haar beweringen nooit staven, terwijl ook de UNTAC zei geen bewijzen te hebben voor de beschuldigingen.

Gisteren moest de woordvoerder van de UNTAC, Eric Falt, toegeven dat de Rode Khmer gelijk heeft, zij het dat van grote aantallen achtergebleven Vietnamee militairen nog altijd geen sprake is. Twee van de mannen zijn nog steeds in dienst van het regeringsleger, de derde heeft daar vroeger in gezeten. Alle drie zijn getrouwd met een Cambodjaanse vrouw en hebben van de regering in Phnom Penh identiteitskaarten gekregen.

UNTAC heeft de autoriteiten gevraagd de twee actieve soldaten te ontslaan en hun identiteitskaarten in te trekken. Volgens Khieu Kanharith, de woordvoerder van de Cambodjaanse regering, zijn de twee mannen in dienst van een volksmilitie en niet van het leger, maar de UNTAC bestrijdt deze interpretatie. “Als het echt gaat om Vietnamese soldaten heeft de regering er geen bezwaar tegen dat zij worden teruggestuurd”, aldus Kanharith. (AP, Reuter)