Draadloze telefoon op straat nog geen succes

ROTTERDAM, 2 MAART. PTT Telecom overweegt haar Greenpoint-netwerk tussen april en september uit te breiden van 2.000 naar 5.000 stations, verspreid door heel Nederland.

Tien maanden na invoering van het draadloze Kermit-toestel, nodig om van het net gebruik te maken, zijn tot dusverre slechts 10.000 Kermits verkocht. Ir. H.J. Groenewegen, verantwoordelijk voor het Greenpoint-project van PTT Telecom, beaamt in een vraaggesprek met deze krant dat 150.000 stuks verkocht moeten worden om het dure project rendabel te maken. Volgens Groenewegen zou Telecom desondanks “op schema liggen om eind 1995 op dat aantal uit te komen”.

Het net voor de Kermit wordt met name in de centra van Rotterdam, Den Haag en Utrecht via een fijnmazig netwerk naar Amsterdams voorbeeld met 3.000 stations uitgebreid. Bovendien staat het net vanaf 1 maart in verbinding met 12.000 Britse stations. In april zal aan het net Frankrijk worden gekoppeld, terwijl naar verwachting ook België in de nabije toekomst zal worden toegevoegd.

De Kermit, toepasbaar op een telefoonnet van de CT-2 standaard, is te gebruiken in een straal van 150 meter rond een Greenpoint-station. Met het toestel is voorlopig alleen uitgaand telefoonverkeer mogelijk. In mei wordt de Kermit toegerust met een ingebouwde semafoon. De prijs van het toestel, inclusief basisstation, wordt vanaf maart verlaagd met 200 gulden naar 649, terwijl een los toestel 395 gulden gaat kosten, 100 gulden minder.