Amnesty uit scherpe kritiek op Algerije

ROTTERDAM, 2 MAART. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft vandaag haar bezorgdheid geuit over de verslechterende situatie in Algerije. Gezien de recente verlenging van de noodtoestand en de steeds ernstiger schendingen van de mensenrechten in het afgelopen jaar in het kader van de oorlog tussen de autoriteiten en moslim-extremisten, vreest Amnesty dat de toestand alleen zal verder verslechteren.

In het afgelopen jaar zijn circa 600 mensen gedood, hetzij door politie en leger hetzij door de moslim-extremisten die op deze manier een islamitische staat willen afdwingen. Onder hen waren 270 politiemannen en militairen, die door moslim-extremisten werden vermoord. Amnesty onderstreept dat het geweld van moslim-zijde nooit als rechtvaardiging kan worden gebruikt voor schendingen van de mensenrechten.

In een vandaag uitgekomen rapport meldt Amnesty echter dat folterpraktijken, die van 1989 tot 1991 bijna niet meer voorkwamen, intussen weer normaal zijn geworden in de detentiecentra in het land. Meldingen van foltering zijn na oktober 1992 “dramatisch toegenomen”. Foltering wordt gebruikt om informatie los te krijgen of bekentenissen af te dwingen of om gedetineerden te straffen die worden verdacht van aanvallen op de veiligheidsdiensten.

Sinds de regering ruim een jaar geleden tussenbeide kwam om een moslim-fundamentalistische verkiezingsoverwinning te verhinderen, zijn 9.000 mensen zonder vorm van proces in kampen in Zuid-Algerije vastgezet. Het merendeel is inmiddels weer vrijgelaten, maar de kampen herbergen nog zeker 1.000 mensen. Tientallen ex-gedetineerden hebben verklaard nooit op de hoogte te zijn gesteld van de reden van hun detentie. Hun verwanten werden soms wekenlang in het onzekere gelaten over hun verblijfplaats.

De Algerijnse politie maakte gisteren bekend dat Ikhlef Cherati, de commandant van de Gewapende Islamitische Beweging (MIA) vorige week is aangehouden. De MIA is de militaire tak van het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS). Cherati was sinds juni 1991 in de illegaliteit.