Afgeworpen voedsel niet in handen moslims; Servische opmars naar Cerska

SARAJEVO, 2 MAART. In het oosten van Bosnië hebben ingesloten moslims nog altijd geen geparachuteerde Amerikaanse voedselpakketten gevonden. Vannacht zijn voor de tweede keer voedsel en medicamenten boven het gebied afgeworpen.

Gisteren groeide de vrees dat de meeste, zo niet alle voorraden die in de nacht van zondag op maandag werden gedropt in handen van de Serviërs waren gevallen. Inmiddels is gebleken dat een aantal pakken binnen de moslim-enclaves terecht zijn gekomen, maar dat ze nog niet zijn gevonden. Radio-Sarajevo meldde vanochtend dat moslims in Cerska voedselpakketten hebben gevonden, maar deze melding werd niet herhaald. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde dat zoekende moslims door Servische sluipschutters zijn beschoten.

Cerska, het doelwit van de voedseldropping van maandagochtend vroeg, is het toneel van een snelle Servische opmars, die volgens VN-personeel in Tuzla de afgelopen 24 uur duizenden moslims op de vlucht heeft gedreven. Tienduizend moslims zouden zich nu op de onherbergzame hellingen van de berg Udrc bevinden, anderen zijn de dichte bossen ingevlucht. Er zijn nog moslim-eenheden in en rond Cerska die verzet bieden, maar de meesten van hen zijn geheel geïsoleerd. Een radio-amateur in Cerska meldde vannacht dat de stad brandt en dat de Serviërs van alle kanten naderen.

Bij Cerska werd maandagochtend vroeg 21 ton voedsel en medicamenten afgeworpen. Het doelwit van de missie van vannacht was Zepa, waar negentien ton werd gedropt. De missie van de drie Hercules-toestellen verliep vannacht opnieuw zonder incidenten. Uit Zepa werd vanochtend gemeld dat ook daar nog geen pakketten zijn gevonden.

Niet bekend

Amerikaanse woordvoerders hebben gisteren gezegd dat satellieten gisteren negen maandagochtend afgeworpen pakketten hebben opgespoord, alle in de buurt van Cerska. Uit de satellietbeelden blijkt dat de pakketten zijn neergekomen op de bedoelde lokatie of daar slechts driehonderd meter vandaan. De Bosnische regering is inmiddels op de hoogte gesteld van de plek waar de pakketten liggen. (Reuter, AP, AFP)