Affaire-Barschel krijgt onverwacht vervolg

BONN, 2 MAART. De affaire-Uwe Barschel, die in 1987 leidde tot de val en de zelfmoord van de gelijknamige CDU-premier van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, heeft alsnog een vervolg gekregen. Was de val van Barschel, die zijn tegenstander Björn Engholm via een geheime campagne als belastingfraudeur, homoseksueel en aids-patiënt probeerde te laten afschilderen, destijds zeer pijnlijk voor de CDU, dit keer zijn de SPD en haar kandidaat-kanselier Engholm zelf in de problemen geraakt.

Onder druk van een aanstaande publikatie in het weekblad Stern heeft de regionale SPD-minister van sociale zaken, Günther Jansen, gisteren moeten toegeven dat hij in 1989 en 1990 uit zijn privé kas ruim 40.000 mark heeft laten betalen aan Reiner Pfeiffer, de Barschel-medewerker die onthulde wat hij in het kader van diens geheime strategie tegen Engholm had ondernomen. Voor de uitbetaling, bij twee discrete ontmoetingen op Autobahn-parkeerplaatsen, was gezorgd door SPD-woordvoerder Klaus Nilius, die thans persman van Engholm is. Nilius bevestigde gisteravond dat Engholm nergens van had geweten en dat hij Pfeiffer het geld had gegeven met de verzekering dat het “niet van een partij maar van een privé persoon” kwam.

Jansen, die in die jaren voorzitter van de SPD in Sleeswijk-Holstein was, zei gisteren dat hij “een heel grote fout” had gemaakt. Als motief voor zijn geste jegens Pfeiffer noemde Jansen het feit dat Pfeiffer in 1987 de moed had gehad om openlijk over zijn eigen rol te spreken en daarmee tevens de ontmaskering van Barschel te veroorzaken. Volgens Jansen was “bijna iedereen er daarna beter van geworden, alleen Pfeiffer niet, die werkloos werd” (en nog steeds is). Juist daarom hadden Jansen en zijn vrouw besloten om “iets meer dan 40.000 mark, ik weet niet meer precies hoeveel het was, het kwam uit een la van mijn bureau” als een soort menselijk gebaar af te staan aan Pfeiffer, die in '87 door Barschel bij een blad van de Springer-pers was weggehaald om de geplande anti-Engholmcampagne te gaan voeren.

Engholm, die in 1994 de SPD in de Bondsdagverkiezingen moet leiden tegen kanselier Helmut Kohl (CDU), reageerde gisteren “stomverbaasd en geërgerd” op de bekentenis van Jansen, die tot nu toe gold als zijn potentiële opvolger als premier in Kiel. “Dit is alleen te verklaren voor wie Jansens menselijke hart kent, hij houdt mijn vertrouwen, maar of hij politieke consequenties moet trekken moet ik eerst met de landdag-fractie en het partijbestuur van de SPD in Sleeswijk-Holstein bespreken”, zei hij. De CDU in Sleeswijk-Holstein eist Jansens aftreden, zij wil ook een onderzoek naar de vraag of Engholm werkelijk nergens van heeft geweten.