Zes doden bij gevecht in Texas tussen politie en religieuze sekte

WACO, 1 MAART. Bij een urenlang vuurgevecht tussen de federale Amerikaanse politie en leden van een religieuze sekte zijn gisteren in Waco, Texas, vier FBI-agenten en twee sekteleden om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten vielen er ook zeker veertien gewonden onder agenten van het Amerikaanse federale Bureau voor Alcohol, Tabak en Wapens (ATF) en zeven onder de sekteleden.

De agenten wilden het gebouw van de sekte doorzoeken op verboden wapens en explosieven en de leider van de religieuze groep arresteren. Bij de bestorming van de boerderij in Waco, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Dallas, waren ruim honderd agenten ingezet. Binnen waren op dat moment ongeveer tachtig leden van de sekte aanwezig, onder wie veel kinderen.

De FBI hield de boerderij waar de sekte woont vanmiddag nog steeds omsingeld. De autoriteiten hadden inmiddels 200 man opgetrommeld. De onderhandelingen tussen de 33-jarige leider van de sekte, David Koresh, en de politie waren in volle gang. Koresh heeft intussen acht kinderen vrijgelaten. Dit gebeurde nadat een lokaal radiostation een bandje had afgedraaid waarin Koresh over zijn "Branch Davidian' group sprak.

De sekte is een afsplitsing van de Zevende Dag Adventisten. De sekte gelooft in vrije liefde en meent dat het einde van de wereld nabij is. Haar leider zou zijn volgelingen hebben verteld in direct contact te staan met God en de enige zijn die de sekteleden voor de dreigende apocalyps kan behoeden.

De leider zei in een telefonisch vraaggesprek met het televisiestation CNN dat hij iedere keer twee kinderen zou vrijlaten als er een bandje dat hij dicteerde aan federale agenten zou worden afgedraaid op de lokale radio. Toen drie sekteleden gisteravond naar buiten kwamen schoten agenten een van hen dood, verwondden een ander en arresteerden een derde. (AFP, Reuter)