World Trade Center in New York na aanslag tijdelijk dicht; Veel bedrijven dupe van bom

NEW YORK, 1 MAART. Het World Trade Center in New York zal na de bomaanslag van vrijdag in elk geval enkele dagen gesloten blijven. De talloze banken en effectenkantoren die in het WTC gehuisvest zijn, moeten werken vanuit hun kantoren elders of krijgen van de Port Authority, de beheerder van het WTC, noodhuisvesting in State Island en lokaties in New Jersey. De Commodities Exchanges, de grondstoffenmarkt, gaat wel gewoon door. Ze zijn gehuisvest in een vijf verdiepingen hoog gebouw naast de "Twin Towers'.

World Trade Center 2, 4 en 5 zijn dicht, maar bedrijven mogen waarschijnlijk wel in Four WTC naar binnen om papieren en dergelijke op te halen. Seven World Trade Center, waar onder meer de bank Salomon Brothers is gevestigd, is wel gewoon open. “Het licht is weer hersteld, maar de verwarming en de airconditioning doen het nog niet”, aldus woordvoerder Lynn Tierney van de Port Authority gisteravond. “De liften werken minimaal.”

In het WTC-complex, dat 10 procent van het totaal aan kantooroppervlak in het financiële district biedt, zitten onder meer de investeringsbank Dean Witter Reynolds, onderdelen van Shearson Lehman en van First Boston. Verder zitten er de New York Commodities Exchanges, de New York Mercantile Exchanges en talloze kleinere bankkantoren, met name veel Japanse. In het gebouw zijn 50.000 mensen werkzaam en het krijgt per dag ook nog eens 80.000 bezoekers.

De Commodity Exchanges zijn per jaar goed voor 100 miljoen dollar aan belastinginkomsten en hebben een omzet van 1 miljard dollar. Het zijn de New York Mercantile Exchange, de Commodity Exchange, de Coffee, Sugar and Cocao Exchange, de New York Cotton Exchange en de New York Futures Exchange. “Gelukkig hebben we de autoriteiten ervan kunnen overtuigen hoe belangrijk het is dat de beurzen opengaan”, aldus Jim Neal, manager van het Commodities Exchange Center.

“Wij hoorden een enorme knal en we zagen wat rook aan de overkant”, zegt George Milling-Stanley, goudanalist van Shearson Lehman. Zijn kantoor is gelegen aan de overkant van het WTC in het World Financial Center. En toen? “Toen niks”, zegt Milling-Stanley, “er kwamen ontzettend veel auto's met sirenes en zwaailichten aanrijden en we zagen mensen naar buiten komen. De handel ging echter nog gewoon door.”

De goederenbeurzen hadden vrijdagmiddag nog gewoon stroom en werkten na de explosie nog vijf kwartier door. Pas om half twee gingen ze dicht op last van de brandweer, die besloot tot evacuatie van gebouwen in de onmiddellijke nabijheid. Daarna sloot elektriciteitsmaatschappij Con Edison alle stroom af.

Hoewel om half twee iedereen stopte, is de goederenbeurs officieel niet gesloten. Milling-Stanley: “Er zijn nog geen slotkoersen bepaald en veel contracten staan open. Dat is een nogal uitzonderlijke situatie en omdat afgelopen vrijdag de laatste dag van de maand was, was het voor veel futures (termijncontracten) een vervaldatum. Zelf heb ik daar niet veel mee te maken, maar vooral voor oliecontracten is dat belangrijk.”

Hoewel het World Financial Center ook even stond te schudden, is het niet getroffen door de explosie. “Ik heb niet gehoord dat er iets mis is”, aldus Milling-Stanley gisteravond, “dus ik ga morgenochtend maar gewoon naar mijn werk.”

    • Lucas Ligtenberg