"Wie een "pit' heeft, wil nooit meer iets anders'; PITBULL-BAZEN

“Je hebt agressieve bazen, geen agressieve honden.” Absurd, vinden pitbull-bazen het verbod "honden van het pitbull-terriër-type te houden, te fokken of te verhandelen'. Voor de nog in Nederland levende exemplaren - men schat tussen de 3.000 en 8.000 - geldt een overgangsregeling, die registratie, sterilisatie, kort aanlijnen en het dragen van een muilkorf verplicht stelt. Vijfhonderd boze bazen liepen met hun "pitjes' op het Binnenhof te hoop tegen de wet. “Ik muilkorf mijn vrouw toch zeker ook niet”, zegt kroegbaas Gijs.

Of hier weleens pitbull-eigenaren komen? De kroegdame op de Amsterdamse wallen denkt even na en zegt: “Vroeger liepen er hier in de straat zeker zo'n tien à vijftien continu rond, maar ik zie ze nooit meer. Rotbeesten. Ik ken zelf iemand die zeven jaar een heel lieve pitbull had, en opeens bijt-ie d'r kind van tweeëneenhalf dood. Het hele huis zat onder het bloed. Ze heeft een half jaar in een psychiatrische inrichting gezeten. “Maar je moet maar eens in de buurt van de Noorderkerk kijken, in café Pleinzicht, daar kunnen ze je vast wel verder helpen.”

In café Pleinzicht zitten geen pitbulls aan de bar, maar het kroegbezoek vindt het onzin, die hele wet van staatssecretaris Gabor. Je hebt agressieve bazen, geen agressieve honden, zegt een man met vervaarlijke snor en grote zwarte hoed, die zelf een witte boxer en een herdershond heeft. Twee jongens tronen me mee naar een ander café en daar zit kroegbaas Gijs (40), trotse eigenaar van twee pitbulls. “Ik heb ze nou tien jaar, ik was zo'n beetje de eerste in Amsterdam met pitbulls. 't Zijn echte Amerikaanse. 't Is een trouw beest, een lief beest, de pitbull. Hij is zoals je hem opvoedt. Je kunt elke hond agressief maken, zelfs een pekinees. Alleen als je twee agressieve beesten kruist, krijg je een agressieve hond. Wat zal je nu zien? De pitbull wordt uitgedreven en dan gaan mensen gewoon een pitbull met een bouvier of met een mastiff kruisen. Dán krijg je pas een gigantisch spierig beest! Hondengevechten? Ik vecht nog liever me eigen dood dan dat ik mijn hond laat vechten. Ik heb één keer een hondengevecht gezien, in België. Ik wou weten of het echt zo erg was. Nou, het was walgelijk. Er waren zo'n twee-, driehonderd mensen en er werd flink gegokt. Die honden waren gestoorde vechtmachines, zoiets als geïndoctrineerde Vietnamveteranen, die schieten op alles wat geel of zwart ziet. Ik werd er misselijk van, ik ben na vijf minuten weggegaan.”

Ook Gijs was met zijn twee "pitjes' op de demonstratie in Den Haag, want hij is niet van plan om de nieuwe wet na te leven. Dat sommige eigenaren hun honden Davidssterren hadden opgespeld, vond hij vreselijk. “Dat was een waardeloze vertoning. Jodensterren hebben er niks mee te maken. Ik ben zelf een jood en mijn vrouw ook. Toen we dat zagen zijn we weggegaan.”

De wet van Gabor zal alleen maar averechts uitpakken, denkt Gijs. Het bezit van pitbulls zal er niet door afnemen, je krijgt gewoon meer clandestien hondebezit en mensen gaan op andere honden over. “Er wordt nu alleen gevit op pitbulls, maar voor hetzelfde geld word je gebeten door een agressieve schnauzer. Wat dacht je van een bouvier van 50 kilo met een bijtkracht van 2,8 ton? Als die je in je rug bijt, kun je ook wel inpakken!” Mensen denken bij pitbulls altijd aan criminele types en Gijs kent ze ook zat, de kerels die zo'n hond lopen op te fokken. “Er zijn criminelen die die honden gebruiken als statussymbool. Maar een echte man heeft geen verlengstuk van zijn penis nodig.”

Gijs gaat zijn pitbulls niet laten steriliseren en ook niet muilkorven. “Ik muilkorf mijn vrouw toch zeker ook niet! Die hond moet de kans hebben zich te verdedigen als hij wordt aangevallen. De meeste agenten hier op de Zeedijk kennen mij. Ze weten dat mijn honden okee zijn. Als ze tegen me zeggen: doe hem een muilkorf om, dan zeg ik: muilkorf eerst die junks maar eens, die zijn heel wat gevaarlijker. Maar er zijn ook jongens die gaan nou expres met agressieve herders of bouviers lopen. Ik vind het smerig. Gaan we nou aan de poedeltjes en pekineesjes beginnen? Denk erom, ik laat mijn beesten niet afmaken. O, dat winnen wij van de politie, zeker weten! Die gaan we mooi voor gek zetten.”

Achter Doesburg, tussen de bossen en de velden. ligt de boerderij van Jan en Monic Smits. In de wei staat nog een restant van de Haagse demonstratie: een spandoek met de tekst "Hondemoord, politiek misselijk gescoord!'. Op het erf laten de pitbulls zich vrolijk horen. Als veerkrachtige tennisballen stuiteren de gespierde beesten in hun stalen kooien op en neer. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemen Jan en Monic Smits hun rijkdom: elf stuks. Tien jaar geleden begonnen met een puppie, hebben ze de afgelopen jaren van alle kanten pitbulls cadeau gekregen. “Door de negatieve publiciteit zijn veel mensen bang geworden. Ze weten niet wat ze met hun hond moeten doen. Als ze ze naar het asiel brengen, worden ze afgemaakt”, zegt Jan, plaatwerker in een garage. In de woonkamer staat een ijzeren kooi met een zwarte pitbull erin. “Als er bezoek is, doen we hem in zijn kooi. Omdat iedereen bang voor ze is gemaakt. Onze buurman is bang dat zijn kinderen wat overkomt en ik begrijp hem wel. Maar diezelfde kinderen betrappen wij erop dat ze stenen en stokken naar de honden gooien.”

Jan en Monic hebben voor alle zekerheid een groot hek om hun terrein laten zetten. Als een koe van de boer op hun land zou dwalen en een van de honden zou haar bijten, dan wordt-ie door de politie afgeschoten. Ze houden zich al een jaar keurig aan het muilkorfvoorschrift, al verliezen de honden er, zo zeggen ze, “al hun sociale contacten” door. Bovendien maken muilkorven honden juist agressief. “Ik liep vorige week met mijn kort aangelijnde hond door het bos, komen er drie loslopende greyhounds aan. Hun baas had ze helemaal niet in de hand. Dan loop ik wel met mijn gemuilkorfde hondje in mijn armen,” zegt Jan verontwaardigd.

Voor Gabors "uitroeibeleid' hebben de Smits geen goed woord over. Er zijn tal van agressieve honden en dat zijn altijd honden van agressieve mensen, dus dé moet je met een vergunningenstelsel aanpakken. “De bull- en terrierachtigen staan op de Bijt-toptien pas op de zesde plaats, terwijl de herdershonden bovenaan staan”, zegt Monic, die dierenartsassistente is. “Of neem de Dogo Argentino, de Fila Brasileiro of de mafiahond, de Mastino, die gefokt is om het erf te bewaken.”

“De pitbull is een schitterende hond om te zien. Het is de uitstraling waartoe je je aangetrokken voelt. Als je eenmaal een pit hebt gehad, wil je nooit meer iets anders. Wij hadden vroeger thuis een dobermann, maar wat ze je daar niet bij vertellen is dat het een vreselijk neurotische hond is. Ze kunnen niet alleen zijn, ze hebben veel lichamelijke afwijkingen, vaak hartproblemen, ze zijn alleen op uiterlijk gefokt. Het is ongelooflijk wat er met honden gebeurt. Er zijn honden die zijn zo doorgefokt dat ze alleen nog maar met de keizersnede ter wereld kunnen komen. De pekinees heeft zulke uitpuilende ogen: als hij één keer hoest, rollen zijn ogen uit hun kassen. Franse bulldoggen hebben zo'n laag verhemelte en zo'n nauwe luchtpijp dat ze continu flauwvallen omdat ze niet genoeg lucht krijgen. En dat gebeurt allemaal onder toezicht van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, die bepaalt wat een rashond is en wat niet. De Raad suggereert dat rashonden gezonder zijn, maar in feite worden ze alleen op uiterlijk gefokt en wordt niet gekeken naar lichamelijke gebreken. De pitbull is kerngezond, maar is in Nederland geen erkende rashond en dus kan de Raad van Beheer zijn handen er makkelijk van aftrekken. Het is zo hypocriet! De voorzitter van de Raad heeft zelf een rottweiler die een boxer aan stukken heeft gescheurd! Dat wordt in de doofpot gestopt. Er worden dagelijks honden door honden doodgebeten, maar alleen als het een pitbull is, is het voorpaginanieuws. De media hebben het doodvonnis van die hond getekend.”

Daarom, zeggen Jan en Monic, durven ze hun pitbulls niet meer alleen te laten. Uit angst dat iemand ze komt afschieten. Maar er moet iets gebeuren, vinden ze. Registreren vinden ze best, maar castreren niet, al was het alleen maar omdat ze dat voor 400 gulden per stuk niet kunnen betalen. Met een fokverbod gaan ze ook akkoord. De pitbull is een modehond geweest en in de verkeerde handen gevallen. “Er zijn mensen, die gun ik nog geen hamster. Maar er moet récht zijn. Iedere agressieve hond moet worden aangepakt. Als een rottweiler iemand aan flarden trekt, prima, maar als een pitbull een scheet laat wordt hij doodgeschoten. Een van die doodgebeten kinderen was het kind van een hoer. Haar pooier noemde zijn pitbull "killer' en trainde hem om mensen aan te vallen. Wat wil je dan? Er wordt in hondenbladen volop geadverteerd met honden die op mensen getraind zijn. Een hond staat in huis in een roedel, in een hiërarchie. Een kind accepteert hij niet als meerdere, dus mag je een kind nooit met een hond alleen laten. Je hebt een hele hoop leiderstypes onder honden, die moet je onder de duim houden. Een Rottweiler is een heel dominante hond. Zolang hij klein is, vind je het leuk als hij een beetje tegen je gromt, maar als hij een jaar is en hij ligt uitgestrekt op de bank en gromt tegen je, dan schrik je wel. Mensen worden bang voor hun eigen hond. Er moet een vergunningensysteem komen voor hondebazen en de wettelijke aansprakelijkheid moet worden verhoogd, dan nemen mensen geen risico meer. Er zijn nu eenmaal rassen met bepaalde kwaliteiten en daar hoort een bepaalde kwaliteit baas bij. Maar deze wet is geen oplossing: de mensen die de pitbull verziekt hebben, gaan nu gewoon een ander ras verzieken.”

Rocky en Dusty dartelen kwispelstaartend door de kamer, maar op een commando van Brian Wander (26) zoeken ze hun mand op. Wander, lange blonde krullen en een snor, woont aan de Rotterdamse Peppelweg met zijn twee pitbulls en ook hij deed aan de demonstratie mee. Hij vond het er niet prettig. “Die jodensterren en die leuzen stonden me niet aan. Ik heb een brief aan het CIDI geschreven dat ik me schaamde voor die sterren. Je kunt mensen niet vergelijken met honden. Dát is nou het handjevol slechte eigenaars dat alle ellende veroorzaakt. Ik heb mijn pitbull juist ná al die negatieve publiciteit genomen, omdat ik dacht: dat kan niet waar zijn. Agressiviteit komt van doorfokken.

“Ik heb het op het Binnenhof ook weer gezien: een heleboel mensen horen niet bij die hond, er liepen veel junks met honden tussen. In sommige opzichten heeft Gabor wel gelijk: er stonden daar watjes op het Binnenhof aan wie ik nog geen poedel zou toevertrouwen. Hun honden zaten onder de littekens. Veel mensen nemen een pit voor het machtsvertoon. Je moet hun die honden afnemen en ze testen. Als het een gevaarlijke hond is, moet hij worden afgemaakt. Dát moet Gabor doen: een test verplicht stellen. Junks mogen die honden absoluut niet hebben. Een vuil karakter maakt een vuile hond. Ze maken ze agressief met stroomschokken. Het gaat om de bazen, maar ja, die kun je moeilijk laten castreren. Maar dit is geen oplossing: die criminelen gaan nu gewoon een andere hond zoeken. Ze laten hun pitbull gewoon even over een rottweiler heendwarrelen en maken fijn een nieuw nestje.”