VS werpen hulpgoederen af in Bosnië

FRANKFURT, 1 MAART. De Verenigde Staten hebben vannacht een begin gemaakt met het afwerpen van voedsel en geneesmiddelen in Bosnië. Drie transportvliegtuigen wierpen in totaal twintig ton voedsel uit boven moslim-enclaves in gebied dat door Serviërs is bezet.

Volgens de Amerikanen was de operatie een succes, maar radio-amateurs uit het gebied hebben gemeld dat nergens een voedselpakket is aangetroffen.

Een etmaal eerder, in de nacht van zaterdag op zondag, bereidden de Amerikanen hun actie voor door boven delen van Centraal- en Oost-Bosnië meer dan een miljoen pamfletten af te werpen, waarin de voedseldroppings werden aangekondigd.

Hoewel ook na deze actie werd gesproken van een succes, werd in de loop van gisteren duidelijk dat in elk geval de bevolking van een aantal door de Serviërs belegerde enclaves, zoals Zepa, Srebrenica en Gorazde, de pamfletten niet heeft ontvangen. Volgens een radio-amateur in Zepa kwam “niet één pamflet” in de stad neer. De 34.000 moslims in Zepa, zo meldde hij, “verliezen alle hoop”. “Men is bang dat het voedsel het lot van de pamfletten zal ondergaan.”

Een radio-amateur in het nabijgelegen Srebrenica zei dat de bevolking op het voedsel wacht “met de wanhoop waarmee iemand die verdrinkt, zich aan een strohalm vastklampt”. Toen gisteren geen pamfletten werden gevonden, begon men echter de hoop al te verliezen, zo voegde hij daaraan toe.

Terwijl de pamfletten werden afgeworpen, controleerden op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Frankfurt vier VN-inspecteurs, twee Serviërs, een Kroaat en een moslim, de voedselpakketten, om vast te stellen dat er geen wapens zouden worden afgeworpen.

Gisteravond vertrokken de drie Hercules-transportvliegtuigen met het voedsel. Ze keerden na zes uur terug. Elk van de drie vliegtuigen wierp negen kratten met 700 kilo voedsel per krat en een container met 344 kilo medicamenten af. Een Amerikaanse generaal meldde vanochtend dat het voedsel 's nachts werd afgeworpen om de kans op vijandelijk vuur te verkleinen en dat “het heel, heel goed was gegaan”. Hij voegde daaraan toe dat “we zeer, zeer accuraat zijn geweest”. Vanochtend meldden radiop-amateurs uit Zepa, Srebrenica, Cerska, Konjevic Polje en Gorazde dat in die steden geen voedselpakketten zijn gezien. (Reuter, AP, AFP)