Vier nationale records bij titelstrijd indooratletiek

DEN HAAG, 1 MAART. Vier Nederlandse records. Drie atleten die de limiet haalden voor de wereldkampioenschappen in Toronto, nadat zich al eerder vijf sporters hadden gekwalificeerd. Dat is de oogst van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek, die afgelopen weekeinde in het Haagse Houtrust Sport werden gehouden.

De lat bleef nog seconden lang natrillen, maar uiteindelijk kon Laurens Looije zaterdagmiddag de handen zegevierend in de lucht gooien. Nadat hij even tevoren het Nederlandse indoorrecord polsstokhoogspringen - 4,38 meter, zeven jaar geleden door Chris Leeuwenburgh gevestigd in Oklahoma City - al met twee centimeter had verbeterd, bedwong hij bij zijn derde poging ook 5,50 meter. Daarmee kwalificeerde de atleet van Ilion uit Zoetermeer zich voor de mondiale titelstrijd die half maart in Canada plaatsvindt. Vorig jaar werd Looije in Zuid-Korea wereldkampioen bij de junioren met een nationaal jeugdrecord van 5,45 meter.

Verspringer Emiel Mellaard, nationaal recordhouder met 8,23 meter, slaagde er gisteren maar net in om aan de kwalificatie-eis van 7,85 meter te voldoen. Zijn trainingspartner Frans Maas liet hem dertien centimeter achter zich. Eerder had Maas zich in Stuttgart met een sprong van 7,95 meter al voor de mondiale titelstrijd geplaatst.

Elly van Hulst haalde overtuigend de limiet op de 1500 meter. Niet dat het voor de wereldrecordhoudster op de 3000 meter indoor zoveel uitmaakte, want de atletiekunie had haar al bij voorbaat aangewezen voor de reis naar Canada. Misschien dat de 33-jarige atlete die in het verleden nogal eens door faalangst werd geplaagd, daarom in Den Haag eindelijk weer eens zo makkelijk liep. Ze profiteerde dankbaar van de combine die trainer Haico Scharn had opgezet om de lang geblesseerde Yvonne van der Kolk aan een WK-plaats te helpen. De zieke Letitia Vriesde zou zich opofferen door de eerste helft van de race als gangmaker te fungeren. Na 800 meter zou Stella Jongmans het sleuren overnemen. In de slotfase zou Van der Kolk haar slag moeten slaan. Maar in de laatste ronde was het de 33-jarige Van Hulst die makkelijk wegliep van haar tien jaar jongere rivale. Met haar eindtijd van 4.11,96 bleef ze juist onder de limiet, terwijl Van der Kolk daar ruim drie seconden boven kwam.

Van Hulst reageerde uitgelaten omdat ze voor het eerst sinds een jaar in de eindfase weer genoeg snelheid had kunnen ontwikkelen. Vorig jaar was haar comeback na een blessure mislukt door een virusinfectie en had ze zich niet eens kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Bij haar eerste internationale races dit jaar was ze juist in de slotronde steeds kracht tekort gekomen. In Toronto wil ze bewijzen dat ze nog altijd thuishoort in de wereldtop.

Deborah Dunant bracht het nationaal record kogelstoten op 17,69 meter, een verbetering met 41 centimter. Met die prestatie bleef ze 11 centimeter verwijderd van de limiet voor Toronto. Het oude record van 17,28 stond sinds begin vorige maand ook al op haar naam.

Ook voor Esther Goossens van Hellas Utrecht was een nieuw nationaal record niet voldoende om zich te plaatsen voor het WK. Ze verbeterde de beste nationale tijd op de 400 meter met 0,3 seconde: 53,10. De limiet was 53,40. Ingrid van Lingen verbeterde het Nederlands record op de hinkstapsprong. Ze overbrugde 12,15 meter, vijf centimeter meer dan het oude record.

De Nederlandse afvaardiging over twee weken in Toronto zal bestaan uit: Leon Haan (800 meter), Robin van Helden (1500 meter), Frans Maas en Emiel Mellaard (verspringen), Laurens Looije (polsstok), Erik de Bruin (kogel), Nelli Fiere-Cooman (60 meter), Jacqeline Poelman (200 meter), Ester Goossens (400 meter), Stella Jongmans (800 meter) en Elly van Hulst (1500 meter). De Haan, Poelman en Goossens voldeden weliswaar niet aan de kwalificatienorm, maar de atletiekunie vond hun prestaties toch goed genoeg. De Bruin die eerder had gemeld dat hij niet aan het WK indoor zou meegaan, kwam gistermiddag terug op zijn beslissing nadat hij met 19,58 achteloos voor de dertiende keer Nederlands kampioen was geworden.