Verlies en rode kaarten voor Deportivo la Coruña

ROTTERDAM, 1 MAART. Het is spannend in de top van het Spaanse voetbal. Real Madrid en Deportivo la Coruña staan gelijk en Barcelona heeft twee punten minder, maar ook één duel minder gespeeld. De ploeg van Cruijff speelt woensdag de inhaalwedstrijd tegen Oviedo.

De beide koplopers speelden in het volle Bernabeustadion tegen elkaar. Real won met 2-1 in een wedstrijd die een echte topper was. La Coruña nam een voorsprong, maar Real kwam na rust terug en behaalde door treffers van de Chileen Zamorano en Michel de winst. De gasten beëindigden het duel met negen man. In het begin van de tweede helft kreeg Claudio een rode kaart. Hij werd in de laatste minuut gevolgd door Albistegui die Prosinecki een elleboogstoot gaf. Djukio miste bij de stand 1-1 een strafschop voor La Coruña. Zijn inzet was te zacht en Buyo stopte de bal.

Barcelona haalde uit tegen Sporting Gijon, de club van trainer Bert Jacobs. Het werd 7-2. Bij Barcelona ontbraken de Nederlanders Ronald Koeman (geschorst) en Richard Witschge (geblesseerd). De doelpunten van El Barca werden gescoord door Laudrup (2), Stoitsjkov (2), Salinas (2) en Beguiristain. De ploeg van Guus Hiddink, Valencia, verloor met 1-0 van Real Sociedad. Bij Sevilla werden de twee Argentijnen Diego Maradona and Diego Simeone met een ovatie begroet door de supporters. De ontvangst van het clubbestuur was aanzienlijk koeler geweest. Ze waren langer dan gepland weggebleven voor een wedstrijd van hun nationale team. Sevilla won met 3-1 van Atletico Bilbao.

De achterstand van Inter Milan op stadgenoot AC Milan is in Italië in de dubbele cijfers gekomen. Het verschil tussen de twee rivalen bedraagt na de 21ste speelronde tien punten. De nieuwe club van Bergkamp en Jonk bleef bij het laag geklasseerde Fiorentina steken op 2-2. AC Milan rekende op eigen veld simpel af met de oud-kampioen Sampdoria: 4-0. Ruud Gullit speelde niet. Hij kreeg rust. Frank Rijkaard maakte zijn rentree na een enkelblessure die hem aan de kant hield bij het duel tussen Nederland en Turkije. Tegen Sampdoria viel hij met een voetblessure uit.

Het "Amsterdamse' duel tussen Van 't Schip (Genoa) en Winter (Lazio Roma) eindigde in een overwinning voor laatstgenoemde: 2-3. Bij Lazio werd de Brit Paul Gascoigne in de zeventigste minuut uit het veld gestuurd na een grove overtreding. De stand was op dat moment 2-2. Riedle bezorgde Lazio daarna toch nog de winst.

In Engeland werd voor aanvang van alle leaguewedstrijden een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van Bobby Moore, de ex-aanvoerder van de nationale ploeg, die verleden week overleed. Komende zomer zal er voor Moore een memorial op Wembley worden gespeeld. Aan de wedstrijden zullen oude en huidige internationals en spelers van de clubs waarvoor hij heeft gevoetbald, Fulham en West Ham United, meedoen. West Ham overweegt om nooit meer een speler met het rugnummer zes, Moore's nummer, te laten opdraven.

Aston Villa bleef koploper in de hoogste klasse in Engeland door een 1-0 zege op Wimbledon. Manchester United, de nummer twee, won met 3-0 van Middlesbrough. De talentvolle Welshman Ryan Giggs maakte weer één van de doelpunten. Het meest opvallende feit vond echter in het lagere voetbal. Tweedeklasser Hartlepool vestigde door de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Bolton een negatief record. De club heeft al 1.087 minuten niet meer gescoord. Het record was 73 jaar lang in handen van Coventry City. Andy Saville was de laatste die scoorde voor Hartlepool. Precies 18 uur en zeven minuten voetbal geleden was hij succesvol uit een strafschop, in het duel met Crystal Palace op 2 januari van dit jaar.

De "Black Stars', zoals de nationale voetbalploeg van Ghana wordt genoemd, zullen ontbreken tijdens het WK van komend jaar in de Verenigde Staten. Ghana, de laatste jaren één van de beste voetballanden van Afrika, verloor in de eerste kwalificatieronde de beslissende wedstrijd in en tegen Algerije met 2-1. Het fatale doelpunt viel vijf minuten voor tijd. Bij een gelijkspel waren de Ghanezen, met verschillende in Europa bekende spelers, verder gegaan. In de basisploeg stonden Prince Polley (FC Twente), Yeboah (Frankfurt), Pele (Marseille) en Baffoe (Düsseldorf).

Van Ghana, viervoudig Afrikaans kampioen, werd veel verwacht. In 1991 werd de ploeg tot 17 jaar wereldkampioen. De finale van het laatste Afrikaans kampioenschap in Senegal werd na strafschoppen verloren van Ivoorkust, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona pakte de ploeg brons, achter Spanje en Polen. Bij alle drie successen was Nii Odartey Lamptey betrokken. In combinatie met zijn werk voor Anderlecht raakte hij echter zwaar overbelast. Afgelopen weekeinde ontbrak hij in de opstelling.

In zeven van de negen Afrikaanse groepen is de beslissing gevallen. Algerije, Nigeria, Marokko, Senegal, Zambia, Guinee en continentaal kampioen Ivoorkust m zijn geplaatst voor de volgende ronde. De wedstrijd Kameroen-Zaire in groep B ging gisteren niet door omdat de gasten niet kwamen opdagen. Kameroen is vrijwel zeker van plaatsing. In groep C gaat het tussen Egypte en Zimbabwe. De negen landen worden straks verdeeld over drie groepen, waarvan de winnaars naar Amerika gaan.