Verklaring over "lozen' criminelen uit Antillen

AMSTERDAM, 1 MAART. De Amsterdamse politie beschikt over zeker tien schriftelijke getuigenverklaringen van arrestanten en andere bronnen die de uitspraken van hoofdcommissaris Nordholt over het "lozen' van Antilliansse criminele jongeren door de Antilliaanse autoriteiten naar Nederland bevestigen. De getuigenverklaringen zullen deze week in een tussentijdse rapportage naar minister Hirsch Ballin (justitie) worden gestuurd.

Al twee weken geleden, tijdens het bezoek van de Antilliaanse minister van justitie aan Nederland heeft de hoofdstedelijke politie Hirsch Ballin van de getuigenverklaringen op de hoogte gesteld. “Voor ons is deze zaak absoluut niet nieuw”, aldus een woordvoerder van de politie. “We zijn er al tijden mee bezig en hebben ook de minister steeds op de hoogte gehouden.”

Nadat hoofdcommissaris Nordholt twee weken geleden zijn uitspraken over het lozen van Antilliaanse criminelen deed onstond grote commotie. De Antilliaanse minister van justitie, S. Römer, ontkende ten stelligste dat jongeren op last van de Antilliaanse autoriteiten naar Nederland werden gestuurd. De hoofdcommissaris zou geen bewijzen hebben en met zijn uitspraken racisme in de hand werken.

De Amsterdamse politiechef heeft echter van het begin af aan laten weten zijn uitspraken te baseren op informatie van Antilliaanse jongeren zelf.