Tennisster Rottier pas onderuit in halve finale

DEN HAAG, 1 MAART. Voor de toernooi-organisatoren was het een tennisweek om depressief van te raken. Rotterdam miste Becker en Lendl, het vrouwentoernooi van Indian Wells Steffi Graf en Jennifer Capriati. Beide speelsters hadden last van een maagspier. Er was nog een overeenkomst: de afmelding werd gevolgd door een ware uittocht van bekende speelsters. De Nederlandse kampioene Stephanie Rottier hielp daaraan mee door in de derde ronde Tracy Austin uit te schakelen.

De vroegere US Open-kampioene had juist het evenement in Californië uitgekozen voor een tweede come-back. Rottier versloeg vervolgens in de kwartfinales land- en trainingsgenote Miriam Oremans met 6-2 en 6-3, waarna pas in de halve finales Amanda Coetzer haar een halt kon toeroepen. De als vierde geplaatste Zuidafrikaanse zegevierde in een langdurig baseline-duel met 6-4 en 6-3. De twee sets namen bijna twee volle uren in beslag, waarbij het serveren eerder een nadeel dan een voordeel was: tien service-breaks in negentien games.

Mary Joe Fernandez eiste de andere finaleplaats werd op door een zege in twee sets (6-3 6-1) op Helena Sukova. De Amerikaanse nummer zeven van de wereldranglijst profiteerde van de afwezigheid van de elite. Ze handhaaft zich al een jaar of vijf bij de toptien, maar heeft nog pas twee toernooi-overwinningen op haar naam staan. De laatste zege dateert van drie jaar geleden. Vorig jaar stond zij tien keer in de halve finales. In zes daarvan verloor ze van Monica Seles.

Een deel van de Europese topspeelsters was actief in het Oostenrijkse Linz, waar alles voorspelbaar verliep tot aan de finale. Daarin won de als tweede geplaatste Manuela Maleeva-Fragniere van de nummer één Conchita Martinez. De grieperige Spaanse had last van ademhalingsmoeilijkheden en gaf op bij een achterstand van 2-6 en 0-1.

Scottsdale, de Amerikaanse tegenhanger van Rotterdam, kreeg ook een onverwachte finalist: Marcos Ondruska, die pas mocht meedoen nadat drie beter geklasseerde spelers zich hadden teruggetrokken. De Zuidafrikaanse nummer 67 van de wereldranglijst pakte vervolgens Francisco Clavet, Brad Gilbert en André Tsjesnokov. In de eindstrijd verloor hij van Agassi: 2-6, 6-3 en 3-6. (Reuter/AFP)