Symfonie Gorecki op klassieke èn populaire hitlijst

LONDEN, 1 MAART. De cd-opname van de Derde symfonie van de "klassieke' hedendaagse Poolse componist Henryk Gorecki (59) staat in Groot-Brittannië aan de top van de klassieke hitlijst maar is ook een snelle stijger op de populaire hitlijsten.

Volgens de Britse platenindustrie is dat een unieke gebeurtenis voor een nog levende klassieke componist, temeer omdat voor een plaats op de populaire hitlijst veel grotere verkopen - minstens 100.000 stuks - nodig zijn dan voor een eerste plaats op de klassieke hitlijst, waarvoor een verkoop van zo'n tienduizend cd's voldoende is. Het 55 minuten durende Derde symfonie van Gorecki, dat als ondertitel heeft "De symfonie van treurige liederen', werd geïnspireerd door een in 1944 in de muur van een Gestapo-cel gekraste naam van een 18-jarig Pools meisje: Helena Wanda Blazusaikwna. Het werk stamt uit 1974 en werd in 1977 voor het eerst uitgevoerd in Warschau.