Straf voor hockeyster na kritiek

De Nederlandse vrouwenselectie is flink uitgedund. Keepster Carina Bleeker heeft bedankt wegens studie-omstandigheden en spits Mieketine Wouters besloot na nauw overleg met bondscoach Bert Wentink zich even alleen op haar club Amsterdam te richten.

De meest opmerkelijke mutatie was die van 21-jarige Carole Thate, ploeggenote van Wouters. Zij werd door Wentink uit de selectie verwijderd nadat ze in een interview in een Amsterdams sportblad felle kritiek had op begeleiding, ploeggenoten en bond. Voor Wentink, sinds november vorig jaar in functie, was het “zonneklaar” dat er maatregelen moesten worden genomen.

Hij kreeg het interview in handen via een in Amsterdam woonachtige vriend. “Hij belde me op om erover te vertellen en toen heb ik gevraagd of hij het wilde opsturen.” Wentink sluit het niet uit dat Thate en Wouters er tijdens het toernooi om de Champions Trophy, in augustus in Amstelveen, weer bij zullen zijn.

Hoe vergevensgezind bent u?

Als de kwestie straks is afgehandeld, dan is het ook echt voorbij. Ik heb binnenkort een afspraak met Carole. Ik heb haar gisteren het nieuws verteld. Ze zei dat ze het niet had verwacht. Maar dit kon niet. Dat er kritiek is vind ik geen probleem. Het gaat me om de manier waarop die wordt geuit. We hebben in de eerste bijeenkomst met de ploeg afspraken gemaakt over de wijze van communiceren. Er is gelegenheid genoeg om mij te spreken. Ik ben vijf avonden in de week op het hockeyveld te vinden.

Wilt u dat Carole Thate publiekelijk haar excuses aanbiedt?

Dat hoeft voor mij niet. Ze moet én goed spelen bij Amsterdam én mij duidelijk maken dat ze graag voor Oranje wil spelen.

Sneed haar kritiek in dat interview overigens hout?

Ik heb geen moeite gedaan om te onderzoeken of haar uitspraken op de letter kloppen. Ze roept om Donald Drost (mannencoach van Kampong, red), haar vriendje. Daar kan ik niets mee.

Toch nog iets positiefs. Lisanne Lejeune heeft met HGC (2-0 tegen Den Bosch) voor het eerst sinds acht maanden weer gespeeld.

Daar ben ik heel blij mee. Ik volg haar ontwikkeling op de voet. Ze heeft natuurlijk tijd nodig. We moeten voorkomen dat ze tegen Oranje zit aan te hikken.

    • Hans Klippus