Storm kost Aaftink ereplaats

IKAHO, 1 MAART. Christine Aaftink beweert dat niemand sterker is dan zij. Maar het bewijs kon in Ikaho niet worden geleverd. In de laatste rit van de 1000 meter tijdens de wereldtitelstrijd sprint werd de Nederlandse kampioene verslagen door de wind.

Aaftink eindigde daardoor op de hooglandbaan in Japan als negende, nadat ze in het tussenklassement na de eerste wedstrijddag nog derde had gestaan . “De bloembakken vlogen je om de oren. Dit is het ergste wat ik heb meegemaakt. Zo'n nederlaag is niet te accepteren.”

Wat vermogen betreft zegt Aaftink nog steeds dat ze iedereen aan kan. Als fysiologe heeft ze recht van spreken. Maar door de storm was het voornaamste toernooi van het jaar toch weer mislukt. “Volgend jaar ga ik alles winnen. Van het begin tot het einde”, luidde het voornemen nadat de tranen waren gedroogd.

Haar uitgangspositie was gunstig geweest. Ze wist dat haar Chinese vriendin Qiaobo Je niet in de beste vorm stak. Vier dagen had de Chinese niet geschaatst. Op de 500 meter werd de tweevoudig winnares van Olympisch zilver dit seizoen nog niet verslagen. Ook in Ikaho waren beide sprints haar prooi. De kilometers waren Je's niveau echter onwaardig. Na de huldiging, waarin zij toch weer het middelpunt was, zou ze zich in het openbaar verontschuldigen voor de povere vertoning van zaterdag.

Gerard van Velde kon na afloop ook niet tevreden zijn. Hij had een Olympische nominatie binnen. Maar daarvoor kwam de beer uit Heerde niet naar Ikaho. Van Velde eindigde als 11e tijdens de wereldtitelstrijd. De achtste plaats op de 1000 meter kon de sprinter eigenlijk worden gestolen.

Van Velde vertolkte een bijrol in het spel van Igor Zjelezovski met de Japanners. Voor de zesde keer werd de Witrus wereldkampioen, een absoluut record. Hij besliste het duel op de 1000 meter van gisteren. In een rechtstreeks gevecht versloeg hij Yasunori Miyabe, die twee keer de 500 meter had gewonnen.

Nederland zal volgend jaar naar het WK sprint opnieuw zes schaatsers mogen afvaardigen. Een man meer dan dit weekeinde in Ikaho, een vrouw minder. Arjan Schreuder zorgde voor de derde startplaats bij de mannen. Door achter Gerard van Velde (11e) dichtbij de eerste 20 te eindigen, voldeed de Noordhollander aan de eis.