Rode kaart voor Van Breukelen

DEN BOSCH, 1 MAART. Bij wedstrijden van PSV kun je tegenwoordig met een gerust hart je geld zetten op een uitslag die afwijkt van wat op grond van alleen al de positie op de ranglijst verwacht zou mogen worden. Gistermiddag zette de Eindhovense koploper zich weer eens te kijk tegen FC Den Bosch, dat met man en macht probeert de degradatiezorgen af te wenden: 2-2.

PSV-doelman Hans van Breukelen moest zelfs voor het eerst in zijn carrière een rode kaart incasseren. Nadat hij in de eerste helft al een gele kaart wegens hands had gekregen, gaf scheidsrechter Jol hem opnieuw geel na rust. Buiten het strafschopgebied kon hij zijn handen weer niet thuis houden bij een uitbraak van uitblinker Nijhuis.

Enkele minuten voor de wedstrijd zat FC Den Bosch-trainer Hans van der Pluym in de catacomben nog rustig een broodje te eten. Hij ontvouwde tussen enkele happen door de strijdwijze die zijn elftal zou hanteren. Een gezien de beperkte mogelijkheden van FC Den Bosch realistische strijdwijze van “vechten, vechten en nog eens vechten”. “Wij zullen net zo scherp en op de rand van het toelaatbare spelen als PSV deed tegen Ajax en RKC tegen PSV.”

Dat was volgens Van der Pluym de enige kans voor zijn bescheiden club, die de Brabantse derby notabene aangreep om een sponsoractie te houden. Den Bosch kampt met een accuut tekort aan liquide middelen van ruim negen ton. In de businessclub werd daarom gistermiddag een beroep op gulle gevers gedaan een extra bedrag te fourneren voor de club. Sponsors konden hun van klitteband voorziene naamplaatje plakken onder bedragen die varieerden van vijfhonderd tot tienduizend gulden.

De overenthousiaste presentatie van de lokale trots zanger Albert West bracht uiteindelijk 180.000 gulden in het laadje, een bedrag dat werd gevisualiseerd via een koker met gevulde vloeistof. Algemeen directeur Chris van der Laar zag naarmate het peil steeg steeds meer toekomst voor de club, die volgens hem te maken heeft met een erfenis uit het verleden die nog steeds als een molensteen om de nek hangt. Van der Laar doelde daarmee op de financieel zwaar belastende seizoenen 1990-'91 en 1991-'92 toen Den Bosch nog in de eerste divisie uitkwam. In die klasse wil de club niet graag meer belanden en dus worden uiterste pogingen ondernomen om onder de degradatiestreep uit te komen. Op sportief gebied leidde dat gisteren tot het omschakelen naar het pure vechtvoetbal, aangezien de laatste weken uitwezen dat daarmee tegen de kwakkelende koploper al snel resultaat wordt geboekt.

Van der PLuym moet zich niettemin verbaasd hebben over de eenvoudige manier waarop een punt werd veroverd. Het hanteren van de strijdbijl bleek niet eens nodig tegen PSV, dat zich gistermiddag diep diende te schamen. Nog niet eens zozeer over het puntverlies - ook Ajax liet een punt in De Vliert liggen - als wel de wijze waarop dat tot stand kwam. Geen enkel moment wekte PSV, dat geen beroep kon doen op de geblesseerde Ellerman en Beerens, de geschorste Van Aerle, Faber en Heintze en Kalusha (interlandverplichtingen), er met het hoofd bij te zijn.

De gedachten waren, zo werd al snel verondersteld, bij de Europa Cupwedstrijd tegen IFK Göteborg maar dat sprak trainer Hans Westerhof na afloop tegen. “Er is de hele week goed getraind en niets wees er op dat de spelers de wedstrijd tegen Den Bosch zouden onderschatten. Er is ook geen sprake van dat sommigen zich zouden sparen met het oog op de wedstrijd tegen Göteborg. De beste voorbereiding op zo'n belangrijk duel is gewoon goed te spelen in de competitiewedstrijd die er aan vooraf gaat”, wist Westerhof. De trainer van PSV moet met het oog op die ontmoeting van aanstaande woensdag het ergste vrezen. Met name de verdediging werd in de eerste helft regelmatig in grote moeilijkheden gebracht. Het verleidde Westerhof ertoe de jeugdige Marco de Jong, die een basisplaats had toebedeeld gekregen als vervanger van linksback Jan Heintze, al na een half uur publiekelijk te ontgoochelen door hem te wisselen voor Mitchel van der Gaag.

“Geen kwestie van de slechtste eruit halen”, zei Westerhof, daarmee een lastige klip omzeilend. Want er waren er meer die voor vervanging in aanmerking kwamen. Volgens Westerhof had tegen FC Den Bosch het sterkste collectief gespeeld. Dat collectief had vanaf het begin één op één moeten spelen tegen elf Bossche vechtjassen. “Dat moet voor ons normaal helemaal geen probleem opleveren. Nu verliezen we een punt en daar kan ik uiteraard moelijk tevreden over zijn”, aldus een opvallend milde Westerhof, die zich al nauwelijks meer kwaad lijkt te kunnen maken over een dergelijke misstap.

    • Leon van Eijndhoven