Opnieuw onderlinge gevechten in Somalië

MOGADISHU/BRUSSEL, 1 MAART. In Somalië zijn gisteren opnieuw gevechten uitgebroken tussen aanhangers van verschillende krijgsheren. Volgens een Amerikaanse woordvoerder vielen in de zuidelijke havenstad Kismayo twee doden bij de strijd tussen de mannen van Omer Jess en die van Mohamed Said Hersi, alias Morgan. Belgische troepen schoten een Somaliër dood die een handgranaat naar hen had gegooid.

Bij de strijd in Kismayo zijn de afgelopen dagen volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen veel meer doden gevallen dan tot nutoe is aangenomen; het zou gaan om ten minste honderd dodelijke slachtoffers, het hoogste aantal in de Somalische oorlog sinds het ingrijpen van de internationale vredestroepen, in december 1992.

Amerikaanse troepen overhandigden gisteren een ultimatum aan de factie van generaal Jess. De strijdheer moet morgen uiterlijk om middernacht zijn zware wapens inleveren of hebben vernietigd. Het ultimatum kwam een dag nadat Hersi, door de VS aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor de gevechten in Kismayo, had aangedrongen op de ontwapening van Jess' troepen. Eerder had Hersi al gehoor gegeven aan de eis tot ontwapening.

Intussen hebben vertegenwoordigers van de Somalische facties een agenda opgesteld voor vredesbesprekingen onder auspiciën van de Verenigde Naties. Farouk Mawlawi, VN-woordvoerder in Somalië, zei gisteren dat vijftien facties hebben afgesproken om op 15 maart vredesbesprekingen te beginnen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

“Dit is een positieve ontwikkeling en het toont aan dat de mensen gemotiveerd zijn om de problemen van hun land op te lossen”, aldus Mawlawi. Politieke waarnemers in de Somalische hoofdstad menen dat voor de vredesbesprekingen nog veel problemen overwonnen moeten worden. Volgens hen is generaal Mohamed Farah Aideed, die het zuiden van Mogadishu controleert, veel beter bewapend dan zijn concurrenten en vormt hij het grootste obstakel op de weg naar vrede. (AFP, AP, Reuter)