Onervaren inspecteurs schelen fiscus 200 mln

UTRECHT, 1 MAART. De overheid loopt per jaar zeker 200 miljoen gulden mis door onervarenheid van belastinginspecteurs. Dit zei voorzitter Van den Berg van de Vereniging van hoofdambtenaren bij de belastingdienst vanochtend op een congres van zijn organisatie in Utrecht.

Volgens Van den Berg komt dat doordat veel mensen maar een paar jaar werken als belastingcontroleur of -inspecteur. Daarna gaan ze het management in of ze verlaten de belastingdienst. In het management zijn de carrièremogelijkheden veel ruimer dan in de technische kant van het vak.

Ook de tekortschietende opleiding voor de inspecteurs speelt volgens Van den Berg een grote rol. Hij maakt zich grote zorgen over het plan van het ministerie van financiën om de tweejarige opleiding te verkorten tot zes weken basisopleiding, aangevuld met een vervolgcursus. Om de situatie te verbeteren moeten de carrièremogelijkheden in de technische sector worden verruimd, zodat het personeel daar langer blijft en ook meer gaat verdienen, zei Van den Berg.

Het ministerie van financiën wenste vanochtend niet inhoudelijk te reageren op de uitlatingen van Van den Berg. “Wij zijn benieuwd naar de cijfermatige onderbouwing”, aldus een woordvoerder.

Het Tweede-Kamerlid Vermeend (PvdA) pleitte op het congres in Utrecht voor de vorming van een “fiscale eredivisie”. Die moet bestaan uit geselecteerde hoofdambtenaren die op de verschillende belastingterreinen de fiscaal-technische deskundigheid vertegenwoordigen. Ook stelde Vermeend de oprichting voor van een fiscale academie. Het ministerie van financiën zou zo'n instituut moeten stichten voor permanente fiscale scholing “van de ambtenaren in de eredivisie”, aldus het Tweede-Kamerlid. Ambtenaren die deze academie met succes hebben doorlopen moeten volgens hem in een hogere loonschaal komen te vallen.

Vermeend pleitte eerder al voor betere carrièreperspectieven voor medewerkers die bij justitie zijn belast met fiscale-fraudebestrijding.