Moeizame eerste ontmoeting fijnzinnig ironisch verbeeld

Voorstelling: Ik zoek een man voor mijn zus, van Erna Sassen. Spelers: Erna Sassen, Bruun Kuijt en Arthur de Bussy (piano). Regie: Han Römer en Titus Tiel Groenestege. Gezien: 25/2 in het Oude Raadhuis, Hoofddorp.

“U bent een leuke vrouw”, zegt hij. “U wilt met mij naar bed”, reageert zij. Man en vrouw praten, kortom, langs elkaar heen, want in deze tijd is zo'n gesprek bijna niet meer te voeren zonder dat de één de woorden van de ander doorziet - of verkeerd opvat. Peter van Straaten maakt er aan de lopende band prachtige tekeningen over en Erna Sassen heeft er een kleine, verrassend gave theaterproduktie over geschreven onder de titel Ik zoek een man voor mijn zus.

Erna Sassen speelde eerder een breekbare solovoorstelling, terwijl Bruun Kuijt jarenlang de helft vormde van het duo Echte Mannen. Samen spelen ze nu de eerste ontmoeting tussen een man en vrouw, die tot niets dreigt te leiden door de wederzijdse verkramptheid en het moderne cynisme. Het resultaat is een met fijnzinnige ironie gepresenteerde demonstratie van de relationele spraakverwarring: steeds moet het gesprek opnieuw beginnen (“oké, ik heb een nieuwe ingang”) omdat de vorige weg doodliep. De dialoogscènes worden sierlijk afgewisseld door gezongen flarden Verdi, Schubert of Bach - de enige momenten waarop de ware gevoelens worden verraden.

“Ik hou van je,” zegt de vrouw, om de relatie weer wat warmte te geven. “Hoor ik hier weer die verwijtende ondertoon?” valt de man uit.

    • Henk van Gelder