Kairo: extremisten lieten café ontploffen

KAIRO, 1 MAART. De Egyptische autoriteiten hebben “extremistische groepen” - het codewoord voor moslim-fundamentalisten - de schuld gegeven van een bomaanslag op een koffiehuis in het centrum van Kairo, waarbij vrijdag drie doden en zestien gewonden vielen. Onder de doden was ook de man die de bom had geplaatst, aldus minister van binnenlandse zaken Abdel-Halim Moussa tegenover de semi-officiële krant Al-Ahram. Het was een van de zwaarste politieke aanslagen in Kairo sinds jaren, en als de fundamentalisten er inderdaad voor verantwoordelijk waren, bovendien een keerpunt in hun strijdmethode.

Minister Moussa zei dat de autoriteiten enige tijd geleden waren getipt over een ophanden zijnde aanslag. Daarbij waren wel de namen van de organisatoren en uitvoerders bekendgemaakt, maar niet het doelwit.

El-Gama'a el-Islamiyya, de Islamitische Groep, koos vorig jaar het voor Egypte lucratieve buitenlands toerisme als doelwit in haar strijd voor een islamitische staat. Sindsdien zijn verscheidene aanslagen gepleegd op toeristen, waarbij extremisten met messen of automatische wapens in de aanval gingen. Het aantal slachtoffers was echter relatief gering: in totaal één dode en enkele gewonden. Daarentegen werd vrijdag bij de aanslag op het koffiehuis Wadi el-Nil, een populaire gelegenheid op het Tahrir-plein bij het Egyptisch Museum waar rugzaktoeristen en Egyptenaren elkaar ontmoeten, een tamelijk geperfectioneerde bom gebruikt met een vertragingsmechanisme.

Volgens een Duits persbureau in Kairo circuleren in Zuid-Egypte pamfletten waarin verantwoordelijkheid voor de aanslag wordt opgeëist in naam van Gama'a. Maar vertegenwoordigers van Gama'a namen zaterdag contact op met andere nieuwsorganisaties om te ontkennen dat de groep iets met de aanslag te maken had.

Volgens diplomaten en zegslieden in veiligheidskringen is het mogelijk dat Gama'a zich onder de druk van de regeringscampagne tegen het extremisme in semi-onafhankelijke cellen opsplitst. In dat geval zou de aanslag zijn gepleegd door een op eigen initiatief werkende eenheid. (Reuter, AFP)