Italië wil corruptie op politieke wijze oplossen

ROME, 1 MAART. Italië bereidt een politieke oplossing voor van de vele smeergeldaffaires, om te voorkomen dat die leiden tot economische en politieke verlamming. Minister van justitie Giovanni Conso heeft gezegd dat er geen sprake kan zijn van een algemene amnestie. Maar hij wil de procesgang versnellen, voorwaardelijke gevangenisstraf mogelijk maken en een onderscheid kunnen aanbrengen tussen grote en kleine schendingen van de wet.

Aan het eind van de middag zou het kabinet beginnen aan een speciale zitting over deze voorstellen. Ze vormen een reactie op oproepen van verschillende kanten, onder andere van de Milanese justitie en van president Oscar Luigi Scalfaro, om maatregelen te nemen die ervoor moeten zorgen dat de corruptie-affaires niet nog jarenlang blijven voortduren.

Conso heeft gezegd dat tot aan het laatste moment wordt gevijld aan zijn voorstellen, maar hij heeft al wel de hoofdlijnen ervan naar buiten gebracht. Voor minder zware vergrijpen van corruptie moet een voorwaardelijke gevangenisstraf mogelijk worden. Voorwaarde hierbij zou zijn dat de verdachte een volledige bekentenis aflegt, het ontvangen smeergeld terugbetaalt en het openbare leven verlaat.

De terugbetaling van het smeergeld heeft een aantal praktische bezwaren. In veel gevallen is in ieder geval een deel van de steekpenningen naar politieke partijen gegaan. Het is onduidelijk hoe dit geld zou moeten worden terugbetaald.

Conso wil ook een duidelijke scheiding aanbrengen tussen politieke corruptie en overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen. Dit laatste vergrijp wordt algemeen veel milder beoordeeld.

De voorstellen van Conso worden aangevallen door verscheidene oppositiepartijen als een poging van de regeringspartijen zichzelf vrij te pleiten.

In de smeergeldaffaires zijn twee belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Een ondernemers heeft gezegd dat de communistische partij, inmiddels van naam veranderd, in de jaren tachtig ook een Zwitserse bankrekening had voor steekpenningen. Dit zou betekenen dat de partij niet incidenteel, maar structureel betrokken was bij de smeergeldaffaires. Verder breidt het onderzoek zich uit naar het zuiden van Italië. Vanmorgen is een broer van de voormalige christen-democratische premier Ciriaco De Mita gearresteerd op verdenking van corruptie bij de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in 1980 bij Napels.

    • Marc Leijendekker