Israel neemt proef met omstreden anti-raketraket

TEL AVIV, 1 MAART. Israelische raketspecialisten hebben gisteren de onderschepping van een in een ballistische baan geschoten raket door een kort daarna afgevuurde Arrow anti-raketraket als een “succes” omschreven.

Beide raketten werden vanuit zee gelanceerd. Tot alle conclusies uit een veelheid van computer-informatie zijn getrokken weigeren de Amerikaanse project-leiders van deze Israelisch-Amerikaanse onderneming het woord “succes” in de mond te nemen. Daarom volstond het ministerie van defensie gisteren met een kort communiqué waarin werd gezegd dat de resultaten van de proefneming worden bestudeerd.

Het Arrow-project heeft hoge prioriteit gekregen sinds Israel tijdens de Golfoorlog door Iraakse Scud-raketten werd getroffen. De kosten van de ontwikkeling ervan worden op een half miljard dollar geraamd, waarvan de VS tachtig procent voor hun rekening nemen.

Israelische defensiekringen verschillen van mening over het nut van voortzetting van deze kostbare technologische onderneming. Tegenover de school die in de effectiviteit van het project gelooft, menen andere militaire specialisten dat militaire afschrikking het beste wapen is tegen de raket-dreiging in het Midden-Oosten. De honderden miljoenen dollars die in de ontwikkeling van de Arrow worden genvesteerd kunnen volgens deze kringen beter worden besteed in de versterking van bijvoorbeeld de luchtmacht.

Wegens de grote bezuinigingen op militaire uitgaven verkeert Jeruzalem in onzekerheid of Washington uiteindelijk niet het mes zal zetten in de verdere ontwikkeling van het project, dat is voortgekomen uit het onder president Ronald Reagan begonnen Star-Warsprogramma.