G7-leden hameren op noodzaak van groei

LONDEN, 1 MAART. De ministers van financiën en centrale-bankdirecteuren van de zeven rijkste industrielanden, de G-7, zullen meer doen om non-inflatoire economische groei in de wereld te bevorderen. Concrete besluiten zijn echter niet genomen, op de bijeenkomst die zaterdag in Londen werd gehouden.

De informele mini-top van de G-7 (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada, Japan, Italië), die vijf uur duurde, was vooral bedoeld ter kennismaking met de nieuwe Amerikaanse minister van financiën, Lloyd Bentsen, en diens nieuwe Japanse ambtgenoot Yoshiro Hayashi. Na afloop werd geen gezamenlijke verklaring uitgegeven.

De Britse minister Lamont, die optrad als gastheer, onderstreepte dat groei “het belangrijkste wapen is in de strijd tegen de grote werkloosheid in veel landen”.

Veel lof was er in Londen voor de plannen van de Amerikaanse regering om het begrotingstekort terug te dringen. Minister Bentsen liet de G7-partners weten dat het nu hun beurt was om de kwakkelende wereldeconomie een stimulans te geven. “De Verenigde Staten zijn bereid het voortouw te nemen, maar we kunnen niet in ons eentje het welzijn voor de wereld garanderen”, aldus Bentsen. De VS willen graag renteverlaging zien in Duitsland en nieuwe maatregelen in Japan ter stimulering van de economie. President Clinton deed vrijdag in een toespraak aan de American University in Washington een beroep op Duitsland en Japan om meer te doen voor de wereldeconomie. “Ook zij moeten optreden als motor van de internationale welvaart”, aldus Clinton, die de internationale economische samenwerking “absoluut onvoldoende” noemde.

De Duitse minister Waigel zei na afloop van het beraad dat er geen druk op Duitsland was uitgeoefend om de rente te verlagen. Helmut Schlesinger, gouverneur van de Bundesbank, zei dat de verlaging van de verplichte minimumreserves voor de banken een lichte daling van de geldmarktrente mogelijk maakt. Hij deed geen mededelingen over eventuele verlaging van de Lombard-rente en het disconto.

De Japanse minister Hayashi zei dat de G7-partners niet hadden aangedrongen op een koersstijging van de yen, wat goed zou zijn voor het Amerikaanse handelstekort met Japan. Ook deed hij geen toezegging over verdere stimulering van de economie.

De ministers en bankdirecteuren zullen elkaar eind april opnieuw ontmoeten in Washington, voorafgaand aan de halfjaarlijkse vergadering van het IMF en de Wereldbank. (Reuter, AFP, ANP)