Fiscaal PvdA- goudhaantje

PvdA-partijvoorzitter Felix Rottenberg roemt hem vaak als het ideale Kamerlid: professor doctor Willem Vermeend.

In de strijd tegen de bureaucratisering van de Tweede Kamer en het Haagse navelstaren moet het Kamerlidmaatschap worden gecombineerd met een andere functie, meent Rottenberg. Het fiscale goudhaantje van de PvdA-fractie combineerde het Kamerlidmaatschap met twee "prof-titels'. Zowel in Groningen als Maastricht is Vermeend deeltijd-hoogleraar in het Belastingrecht.

Dat wil zeggen: dat was hij. Per 1 januari heeft Vermeend in Groningen zijn prof-titel ingeleverd, want het werk was niet te combineren met zijn politieke activiteiten. Groningen mokt, want Vermeend blijft wel in Maastricht doceren. En zoals hij voor de PvdA een stemmentrekker is, zo trekt hij op de universiteit volle collegezalen. Binnen zijn Groningse vakgroep halen sommigen opgelucht adem. “Willem denkt, praat en schrijft in een tempo dat tien keer hoger ligt dan bij de medewerkers van de vakgroep”, zegt een ingewijde. “En dat is zuur als je zelf jarenlang worstelt met een dissertatie.”

Vermeend blijft wel hoogleraar in Maastricht omdat die functie “veel flexibeler is in te vullen”. Rottenberg raakt dus zijn prof niet kwijt. Ook collega-voorzitter Ruud Vreeman heeft trouwens iets met Vermeend. Samen met zijn collega Tom Vreugdenhil (CDA) heeft Vermeend namelijk een initiatief-wetsvoorstel ingediend dat het sparen via de werkgever - en daarmee de bedrijfsgebondenheid - stimuleert. Rechts en links, werkgevers en werknemers zijn euforisch over het voorstel.

Vreeman wil het idee publicitair uitbuiten met een speciale voorlichtingscampagne. Het voorstel zou - wanneer het snel door de Kamer wordt aangenomen - een matigend effect op de lonen hebben. Via de nieuwe regeling komt het CDA-credo "nul is nodig, nul is genoeg' ook bij de PvdA in de aanbieding. De ware coalitie-geest. (CB)

    • Cees Banning
    • John Kroon