FBI: terroristen achter bomaanslag New York

NEW YORK, 1 MAART. De FBI heeft gisteren officieel bevestigd dat de explosie vrijdag in een parkeergarage onder het World Trade Center in New York is veroorzaakt door een bom.

De federale politie zei dat de ontploffing mogelijk het werk is van een terroristische organisatie of een drugsbende. Volgens de autoriteiten is dynamiet of de springstof TNT gebruikt. De bom van naar schatting 680 kg is met een auto de garage binnengebracht, aldus de FBI. Bij de ontploffing kwamen vijf mensen om het leven en liepen meer dan 1.000 mensen verwondingen op, vooral door rookvergiftiging.

Slechts een paar duizend van de ruim 50.000 mensen die in het WTC-complex werken, konden vandaag weer aan de slag. De twee kantoortorens van 100 verdiepingen, waarin de meesten werken, zijn zeker een week gesloten.

De grondstoffenmarkt, Commodities Exchanges, kan gewoon doorwerken. De markt is gehuisvest in een vijf verdiepingen hoog gebouw naast de "Twin Towers'. De talloze banken en effectenkantoren die in het WTC zitten, werken vanuit hun kantoren elders of krijgen van de Port Authority, de beheerder van het WTC, noodhuisvesting in Staten Island en locaties in New Jersey.

De politie in New York heeft tientallen telefoontjes ontvangen waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist, maar geen voorafgaande aan de explosie. De FBI sluit ten aanzien van de daders “geen enkele groep of theorie uit”. “Het kan zeker iedereen zijn”, zei James Fox, directeur van de FBI in New York. “Heel wat mensen zijn de afgelopen tijd ontslagen. Het zouden drugsdealers kunnen zijn die wat tegen de Amerikaanse regering hebben. Het kunnen terroristen zijn, van welke kant dan ook.”

Het onderzoek naar de aanslag zal nog twee tot drie maanden duren, aldus Fox. Verdere bijzonderheden zijn nog niet voorhanden tot de autoriteiten en politie zich in de ondergrondse garages een weg door het puin hebben kunnen banen om de plaats van de ontploffing te bereiken. Dat kan nog een week duren, zei Fox.

Rond het World Trade Centre is een veiligheidszone met een straal van twee kilometer van kracht. Op de vliegvelden en bij de belangrijkste wolkenkrabbers van de stad is de beveiliging verscherpt, evenals bij regeringsgebouwen in Washington. (Reuter)