Een fluitje gaat ook irriteren

Het sportklimaat in Nederland is aan het verbeteren, zeggen de sportbestuurders die het belang van sportbeoefening er bij politici en captains of industry zachtjes proberen in te masseren.

Maar aan de basis tekent zich vervreemding af. Eigen woning-bezitters komen in opstand zodra een bestemmingsplan zodanig wordt gewijzigd dat er een multifunctioneel voetbalstadion wordt gepland in de directe omgeving van hun krappe koopkrot. De vereniging Eigen Huis heeft er ongetwijfeld een voorgedrukt bezwaarschrift voor, inclusief een plattegrond van het gebouw van de Raad van State waar het uiteindelijk op grond van de slordig geschatte gemiddelde lengte van de grasprieten en de daarmee samenhangende te verwachte extra geluidsoverlast zal worden toegewezen. De generatie die vroeger met een spandoek optrop naar het gemeentehuis, protesteert tegenwoordig met een A4-tje in de diplomatenkoffer op de achterbank van een leaseauto.

De laatste praalwagen in de bizarre optocht van deze geluidloze opstand is de actie van bewoners van de wijk Colmschate in Deventer tegen de anderhalf jaar jonge kunstijsbaan De Scheg. Als ze in Heerenveen iets anders te doen hebben of gewoon geen zin, worden in De Scheg wel eens wedstrijden gehouden. En elke rit begint met een startschot. Een knal. Een decibel of wat te veel volgens de hinderwetvergunning en mooi dat de kat daarvan uit haar mandje opspringt en de gemuilkorfde pitbull er een ontregelde spijsvertering aan overhoudt. Kortom: de hele wijk wil wel eens af van dat geplof. Baandirecteur Dick Schneider voelt volgens een ANP-bericht ook wekelijks zijn trommelvliezen en heeft toegezegd te bezien of het met een zoemer ook kan. Of gewoon met "klaar.... af''. In Deventer is de tijd rijp voor een werkgroepje dat alle nare sportgeluiden gaat doormeten. Want dat fluitje van de scheidrechter op de voetbalvelden begint ook knap te irriteren. En dan die remblokjes bij het wielrennen, die zorgen voor een afgrijselijk gepiep voor elke bocht. Daar moet beslist een einde aan komen.

Maar misschien beslist de Raad van State wel gewoon dat alle huizen in een straal van vijf kilometer rond een nieuw te bouwen stadion met de grond gelijk gemaakt moeten worden wegens aanhoudend, hinderlijk protest van de omwonenden. Het startschot voor een nieuwe ronde in de bezwaarschriftgekte heeft geklonken.