Cyclische aandelen lager, vraag naar defensieve fondsen

AMSTERDAM, 1 MAART. Op een kalme Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen, evenals vorige week, sprake van een duidelijke scheiding: cyclische waarden werden aangeboden, defensieve daarentegen tierden welig.

AMSTERDAM De obligatiemarkt was bijzonder vast met koersstijgingen van zes à zeven dubbeltjes. De CBS-stemmingsindex die vrijdag sloot op 99,9, was omstreeks het middaguur 0,2 punt hoger, terwijl de EOE-index (slot vrijdag: 305,82) ruim 1,8 punt won.

Volgens een beurslid hing de vriendelijke stemming op de kapitaalmarkten samen met de aanhoudende rentedaling. Aanstaande donderdag komt het beleidsbepalend comité van de Bundesbank bijeen. Beleggers houden rekening met een Duitse renteverlaging, hetgeen doorgaans een positieve uitwerking heeft op obligatie- en aandelenkoersen. Ook de hogere dollarkoers en de positieve stemming op de beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs vormden voor Amsterdam een steun in de rug.

Hoogvliegers waren de levensmiddelenproducenten. Unilever leek onstuitbaar en bereikte met een koerswinst van 5,40 gulden op 213,90 gulden een nieuw koersrecord. Een groot deel van deze koerswinst werd reeds afgelopen vrijdag gerealiseerd op Wall Street, waar de Nederlandse multinational profiteerde van geruchten over een mogelijke aandelensplitsing. Ook dekkingvraag van de professionele handel duwde de koers van het fonds omhoog.

In het kielzog van Unilever werden Heineken, CSM, Ahold en Wessanen mee omhoog gezogen. Heineken, dat donderdag jaarcijfers bekendmaakt, steeg 2,20 gulden naar een nieuwe top op 187,90, CSM voegde 2 toe op 116,60 en Ahold bereikte 1,30 gulden hoger op 95,80 gulden eveneens een nieuw plafond.

Beduidend minder verging het de cyclische waarden. DSM, dat donderdag cijfers naar buiten brengt, brokkelde 1,70 af op 68,30 gulden, terwijl branchegenoot Akzo twee kwartjes indikte op 146,30 gulden. Tegenvallende resultaten in de chemiesector van de Koninklijke/Shell Groep speelden daarbij een belangrijke rol. Ook Hoogovens zat in de verdrukking. Het staal- en aluminiumfonds moest negen dubbeltjes afstaan op 21 gulden. Voor Koninklijke Olie werd echter zes dubbeltjes meer betaald op 154,80 gulden.

Bij de internationals was Philips het zwarte schaap. Het elektronicaconcern moest 1 gulden terug op 21 gulden. Verhalen, afkomsig van een vakbondsbestuurder, als zou de consumentenelektronicadivisie vorig jaar een verlies hebben geleden van 1 miljard gulden, maakten beleggers onrustig.

Op de optiebeurs was Philips eveneens uit de gratie. Er werden 7.000 Philips-opties verhandeld; voornamelijk puts.

LONDEN De markt begon terughoudend maar kon zich daarna optrekken aan de verbeterde stemming elders in Europa waar op de belangrijke beurzen de koersen opliepen op hoop van een spoedige Duitse renteverlaging. Het FT-100 gemiddelde stond halverweg de ochtend op 12 punten winst bij 2.880,5. Vrijdag was het gemiddelde met 39,3 punten gestegen.

FRANKFURT Vanochtend was de stemming zeer vast. De aandelenkoersen stegen fors met het oog op de weer opdoemende mogelijkheid van een spoedige renteverlaging door de Bundesbank. Het Dax-30 gemiddelde passeerde in de loop van de morgen de psychologisch belangrijke grens van 1.700 en bereikte 1.705,85, waarna winstnemingen het gemiddelde weer ongeveer vier punten deden verliezen.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde verloor vandaag 73,75 punten (0,44 procent) en eindigde op 16.879,60. De voorgaande beursdag, vrijdag, was het gemiddelde nog met 45,96 punten opgelopen.