Boerenpartij wellicht opnieuw opgericht

DEN HAAG, 1 MAART. De Boerenpartij wordt misschien opnieuw opgericht. De grote nood van het agrarisch bedrijf en de herdenking van de rellen, dertig jaar geleden, toen enkele boeren uit het Landbouwschap werden gezet, vormen daarvoor de aanleiding.

De Landelijke Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw (BVL) heeft plannen voor de nieuwe Boerenpartij. Deze vereniging waarbij ongeveer duizend agrariërs zijn aangesloten ontstond nadat haar oprichter, boer Van der Sleen, ruzie had gekregen over de heffing die hij aan het Landbouwschap moest betalen. Samen met twee andere boeren weigerde hij de heffing te betalen en werd vervolgens uit het Landbouwschap gezet. Daarop richtten zij de concurrerende landbouworganisatie op.

Het feit dat de politiek nu te weinig voor de boeren zou doen maakt dat de herdenking van de uitzetting, volgende week maandag in Hollandscheveld te Drenthe, kan uitlopen op plannen voor een nieuwe Boerenpartij, zegt secretaris Platte van de BVL. “Alle aandacht en geld gaan nu naar de duizenden ontslagen bij DAF”, zegt Platte. “In de agrarische sector vallen die ontslagen één voor één. Samen met alle ontslagen die bij de toeleveringsbedrijven vallen is dat net zo erg. Maar daar is veel minder aandacht voor.”

Platte wijst erop dat in de jaren zestig boer Koekkoek onder soortgelijke omstandigheden zijn Boerenpartij oprichtte. Hij betwijfelt echter of de nieuwe partij ook zo zou moeten heten. Een andere naam heeft hij nog niet. “Laten we eerst maar eens kijken of er genoeg animo, mankracht en geld is.”