Bezoek vol symbolen van president Israel

DEN HAAG, 1 MAART. De Israelische president Chaim Herzog is vanmorgen begonnen aan een vierdaags staatsbezoek aan Nederland dat een sterk symbolische waarde heeft. Niet alleen is het de laatste belangrijke officiële daad van Herzog, wiens opvolger op 23 maart wordt gekozen. Maar ook is het het eerste officiële bezoek van een Israelisch staatshoofd aan Nederland.

Ondanks de tientallen jaren durende bijzondere betrekkingen tussen Nederland en Israel heeft omgekeerd ook een Nederlands staatshoofd nooit een officieel bezoek aan de joodse staat gebracht. In joodse kringen in Nederland wordt de aanwezigheid van Herzog in deze dagen dan ook als een - wat late - bekroning gezien van de positieve gevoelens die bij de beide bevolkingen al lang voor elkaar bestaan.

De 74-jarige Chaim Herzog was in 1944/'45 als Brits officier betrokken bij de bevrijding van Nederland. Naderhand werkte hij bij de Britse inlichtingendienst in Duitsland, waarbij hij in het concentratiekamp Bergen-Belsen optrad namens veldmaarschalk Montgomery.

Het programma van het staatsbezoek is voornamelijk ceremonieel. Daartoe behoren naast diners en lunches een gesprek met de commissies buitenland van de Eerste en de Tweede Kamer, bezoeken aan het voormalige kamp Westerbork en aan het Joods Historisch Museum en een kranslegging bij de Dokwerker.